U TIJEKU AKCIJA U ZAGREBU I KARLOVCU

Policija pretresa stan MORH-ova djelatnika zbog registra branitelja

 Mario Pušić/CROPIX

NOVO*** ZAGREB, KARLOVAC - Neslužbeno doznajemo da je jutros na području Karlovca i Zagreba zbog sumnje u umiješanost oko objave registra branitelja na webu uhićeno nekoliko osoba. Među uhićenima je, navodno, i D.M., bivša pročelnica Ureda za obranu Karlovac. Policija od jutros pretresa i karlovački Ured za obranu.

- U tijeku su pretresi nekoliko stanova na zagrebačkom i karlovačkom području, no, o imenima, naravno, ne mogu govoriti - potvrdio je informacije o pretresima glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Dio osoba koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem su civilne, a dio vojne osobe.

KARLOVAC - Kriminalistička policija i istražitelji MORH-a u ovim trenucima u Karlovcu obavljaju pretres stana djelatnika MORH-a Enesa Felića kojega, neslužbeno doznajemo, sumnjiče da je odigrao ključnu ulogu u objavi registra hrvatskih branitelja .

Policija je u Felićev stan upala u cik zore gdje traga za dokazima koji bi ga povezali s objavom registra. Pretres stana uslijedilo je nakon što je Felić početkom tjedna reporteru Jutarnjeg lista ispričao kako na poslu, u karlovačkom Uredu za obranu, proživljava mobbing i diskriminiranje na nacionalnoj osnovi koje provodi državni tajnik Željko Goršić .

Jutarnji list je u utorak MORH-u uputio upit u vezi slučaja Felić, a već u srijedu u njegov su stan u Karlovcu upali ljudi u crnim odijelima. Da apsurd bude veći, Enes Felić je, u utorak navečer našem reporteru javio da je na poslu doznao da mu se sprema nešto u vezi s registrom branitelja i u šali rekao kako se ne bi začudio da mu "prilijepe novu kaznenu prijavu i pretresu stan pod optužbom da je ukrao registar branitelja". Upravo se to i dogodilo. Evo što je za Jutarnji list dva dana prije pretresa ispričao Felić.

- Moje napredovanje u MORH-u je zabetonirano i ne postoje ni apstraktne šanse za napredovanjem, čak ni za premještajem u drugo državno tijelo, kojim sam htio izbjeći najteže načine mobinga i šikaniranja koje sam doživljavao u Uredu za obranu Karlovac. S obzirom da u 23 godine, koliko radim u državnoj službi, nikada nisam disciplinski kažnjavan, ne mogu naći niti jedan razlog kao povod za desetogodišnje maltretiranje, pa si uzimam za pravo izraziti svoju sumnju da razlog tome leži samo u jednoj činjenici, u mojem imenu i prezimenu, odnosno mojoj bošnjačkoj nacionalnoj pripadnosti. Za sve što mi se događa odgovornog držim državnog tajnika Željka Goršića - to između ostalog piše u predstavci koju je Karlovčanin Enes Felić (45) dostavio premijerki Jadranki Kosor , saborskom Odboru za ljudska prava, Pučkom pravobranitelju, Ministarstvu uprave, Sindikatu državnih službenika, te saborskom zastupniku Šemsi Tankoviću.

Felić je na pet stranica u 24 točke taksativno pobrojao načine na koje je navodno bio šikaniran. U predstavci kaže da mu Goršić, koji mu je prije imenovanja na državničke poslove bio direktno nadređeni u Uredu za obranu Karlovac, nikada direktno nije prijetio niti nad njime provodio mobing, već je to, tvrdi, uvijek radio posredno.

Felić je, kaže, shvatio da je u sustavu MORH-a postao nepoželjan, pa je pokušao pronalaći nove poslove, prije dvije godine u Vojnom inspektoratu, te prije nekoliko mjeseci u Državnom inspektoratu, no stopirana su mu oba odlaska iz, kaže, neobjašnjivih razloga.

- Ne želi me u MORH-u, a ne da mi iz MORH-a! Apsurdno, ali istinito - očajan je Felić.

Felića su u studenom prošle godine, kao dipl. ing. sigurnosti i zaštite na radu kontaktirali iz Državnog inspektorata da prijeđe u njihovu službu. Pristao je, pa su sporazum o premještaju poslali MORH-u.

U MORH-u su Feliću usmeno obećali da suglasnost neće biti problem, jer ionako imaju viška državnih službenika. Trebao je započeti raditi na novom radnom mjestu 1. siječnja, a da ipak neće, doznao je samo dan ranije.

- U MORH-u su mi rekli da su u Državnom inspektoratu odustali od mene, iako o tome tamo ništa nisu znali. Dva tjedna kasnije službe su se uskladile, pa su i formalno odustali od mene - kaže on.

Zašto, nije doznao do danas, iako je dvadesetak puta pokušao to doznati od Željka Goršića, a nije to doznao niti od resornog ministra Branka Vukelića koji mu je obećao prijam na razgovor za koji nikad nije dobio termin.

Apsurdima tu nije kraj. Iako su Feliću onemogućili odlazak iz sustava MORH-a, doznajemo da je samo mjesec dana kasnije proglašen viškom u karlovačkom Uredu za obranu. Ovih dana Felić svakodnevno dolazi na posao, iako nema što raditi. Čeka rješenje o premještaju.

- Sve se radilo kako bi me se diskreditiralo i kao državnog službenika i kao čovjeka, te kako bi me se spriječilo u bilo kojem obliku napredovanja u državnoj službi, a s krajnjim ciljem da me se uništi u svakom obliku - zaključuje Felić, branitelj-dragovoljac Domovinskog rata s 23-godišnjim radnim stažom u državnoj službi.

Odgovor MORH-a

- Gospodin Felić je tijekom svoje službe u MORH-u raspoređivan na radna mjesta sukladno stečenoj stručnoj spremi, a u skladu s važećim zakonskim propisima. O tim uvjetima (stručnoj spremi i zakonskim propisima) ovisi karijera i napredovanje u službi svakog državnog službenika i namještenika - kažu u MORH-u dodajući kako su kod njih zaposleni državni službenici i namještenici, kao i djelatne vojne osobe različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti na različitim hijerarhijskim razinama, a da se ni prema komee zbog njegove nacionalnosti ili vjeroispovijesti ne vrši bilo kakva diskriminacija, niti se bilo tko prikraćuje u napredovanju u službi, pa tako ni gospodin Enes Felić.

Dodaju da su se već očitovali na pritužbe koje je Felić iznosio raznim državnim tijelima.

Sin mu izbačen iz stranke zbog ustašluka

Željko Goršić istaknuti je karlovački HDZ-ovac i bliski prijatelj ministra obrane Branka Vukelića. Po ksenofobiji u gradu na četiri rijeke poznat je njegov sin, također Željko Goršić. Podsjetimo, on je bio pripadnik skupine mladih HDZ-ovaca koji su demolirali kafić River Pub uz pokliče: Ajmo Ustaše! Goršić mlađi zbog toga je ekspresno izbrisan iz članstva stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:05