OPTUŽNI PRIJEDLOG

Policija prijavila Andriju Klarića i Vicu Batarela jer su na Markovu trgu organizirali prosvjede protiv covid potvrda

Jedan od njih je prethodno prijavljen i za neprijavljeni prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga na Trgu bana Jelačića

Prosvjed protiv covid potvrda na Markovom trgu, arhiva

 Nera Simic/Cropix

Vlasnika zagrebačke teretane, Andriju Klarića (51), te prvog čovjeka udruge Vigilare, Vicu Batarela (52), zagrebačka policija je nakon provedenih izvida prokazala kao organizatore prosvjeda protiv covid-potvrda na Trgu svetoga Marka koji je potrajao čak 11 dana.

- Policijski službenici PU zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljena javna okupljanja koja su se na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama održavala svakodnevno od 8. do 19. studenoga s početkom oko 17.30 sati. U nastavku kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su dvojica muškaraca starosti 51 i 52 godine, kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud - kažu iz PU zagrebačke.

Ujedno dodaju da je tom prilikom došlo do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se "ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja". Zagrebačka policija pritom podsjeća i da je 51-godišnjak, odnosno Klarić, prethodno već prijavljen za neprijavljeni veliki prosvjed koji se održao 20. studenoga na Trgu bana Josipa Jelačića.

- Iz navedenog razloga, a temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1.,točka 1.,2.,4., istog Zakona - zaključuju iz policije koja i dalje nastavlja istraživati okolnosti neprijavljenih prosvjeda i kršenja zakona tijekom njihovih održavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2023 14:56