DAVOR BOŽINOVIĆ

‘Policija se obratila DORH-u oko Fortenove. SOA? Dobio sam neke informacije od njih...‘

‘Ne bih htio biti decidiran, no misli da je ovo tema oko koje se sve nadležne institucije trebaju sjesti i vidjeti što i kako‘

Davor Božinović

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović potvrdio je u četvrtak da se policija obradila Državnom odvjetništvu RH (DORH) oko prodaje udjela Fortenove, poručivši kako mogu pokrenuti aktivnosti i na temelju napisa u javnom prostoru.

„Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP RH) na temelju onog što je dostupno iz javnih i ne smo javnih izvora u koordinaciji s DORH-om će vidjeti jesu li i kada postojale okolnosti koje bi uključile aktivnost te dvije institucije”, izjavio je ministar Božinović nakon sjednice Vlade na upit novinara što se događa s Fortenovom.

„Tužiteljstvo na temelju svih indicija koje mogu biti i prijava i otvoreni izvori, može krenuti u određene aktivnosti, ne bi bilo prvi puta. Ne bi bio presedan da na temelju onoga što se može naći, pročitati i čuti u javnom prostoru se pokrenu određene radnje”, dodao je potpredsjednik Vlade Božinović. Nije želio komentirati što bi trebao raditi DORH ili bilo koja druga institucija.

Istaknuo je i kako u fazi kada zasjeda Vijeće za provedbu sankcija prikupljaju sve potrebne informacije.

Za izjavu potpredsjednika Vlade Tome Medveda kako su se stekle okolnosti da DORH djeluje po službenoj dužnosti, ministar Božinović kaže kako je vjerojatno govorio na temelju činjenica i prakse koja postoji u Hrvatskoj u brojnim drugim slučajevima, da se na temelju novinskih natpisa pokrenu određene radnje.

„Policija se temeljem onoga što je njoj poznato na neki način obratila DORH-u, a oni su možda i odgovorili; ne znam”, odgovorio je Božinović novinarima pojašnjavajući da policija i DORH koordiniraju aktivnosti u najvećem broju slučajeva na način da DORH i u fazi izvida može davati naloge policiji.

„Ne znam na što se policijsko obraćanje DORH-u odnosilo. Ne bih htio biti decidiran, no misli da je ovo tema oko koje se sve nadležne institucije trebaju sjesti i vidjeti što i kako”, istaknuo je.

Božinović je dodao da, koliko je njemu poznato, policija se rukovodila saznanjima koje su imale druge hrvatske institucije u trenutku kada je stvar postala javna.

Na upite je li arapski investitor (kojem je Sberbank prodao svoj udio u Fortenovi) dolazi u Hrvatsku, hoće li biti sastanaka u Vladi, je li riječ uopće o šeiku, Božinović je ponovio kako ne zna i da postoji puno stvari koje se trebaju istražiti i razjasniti.

Na upit je li Vlada dobila izvješće SOA-e o Fortenovi kazao je da SOA redovito izvještava vrh države i institucije o onome za što je nadležna, o svemu do čega su došli.

Na ponovljeni upit je li on dobio informaciju SOA-e odgovorio je potvrdno, ali i dodao da ne može ništa otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 06:02