IZDALI PRIOPĆENJE

Policija se oglasila o privođenju Franciškovića i Kovačevića, evo za što ih točno terete

Podnijeta je kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje da su počinili ranije navedeno kazneno djelo

dr. Natko Kovačević i Marko Francišković

 Cropix

Policija se u subotu priopćenjem oglasila o teškim optužbama koje se na teret stavljaju Marku Franciškoviću i dr. Natku Kovačeviću koji su u petak privedeni zbog poticanja na terorizam i otpor državnim institucijama i ustanovama.

- Policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad 7 osoba, zbog sumnje da su počinile kazneno djelo 'Javno poticanje na terorizam'.

U odnosu na navedene osobe, tijekom jučerašnjeg dana provedene su pretrage doma, osoba i vozila.

U odnosu na dvije uhićene osobe, 51-godišnjaka i 65-godišnjaka, utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kaznena djela 'Javno poticanje na terorizam' na način da su, s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, tijekom studenog 2021. godine na neprijavljenim javnim prosvjedima, održanim radi protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, uvedenim u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti COVID-19, putem otvorenih i javno dostupnih Internet kanala, putem društvene mreže, komunikacijskih grupa na komunikacijskoj platformi, javno iznosili zamisli kojima izravno i neizravno potiču građane u zemlji i inozemstvu na napade na tjelesni integritet drugih osoba, članove Vlade Republike Hrvatske i zastupnike u Hrvatskom saboru, zauzimanje objekta nacionalne radio-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu demokratski izabrane političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjaka i 65-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje da su počinili ranije navedeno kazneno djelo te su predani pritvorskom nadzorniku.

Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja ostale osobe su puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s ovim kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba", stoji u priopćenju na službenim stranicama MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 15:38