OTVORENA ISTRAGA

Policija stala na kraj zločinačkom udruženju koje je haralo regijom: Među osmoricom uhićenih su i policajci

Na opisani način okrivljenici su pribavili najmanje 12.200 eura te iznos od 49.730 RSD koje su podijelili u zasad neutvrđenim omjerima

ilustrativna fotografija

 Damir Krajac/CROPIX

Nakon provedene akcije u suradnji s PNUSKOK-om, USKOK je, kako je u ponedjeljak priopćeno, otvorio istragu protiv osoba, među kojima su i dva policajca, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, davanja i primanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK navodi kako se osnovano sumnja da je prvookrivljeni 54-godišnjak u razdoblju od siječnja 2019. do 11. lipnja 2022., kad je došlo do uhićenja, na području Hrvatske i Slovenije povezao u zajedničko djelovanje policijske službenike Postaje granične policije Macelj Policijske uprave krapinsko-zagorske u dobi od 42 i 39 godina te 51-godišnju slovensku državljanku s privremenim boravkom u Hrvatskoj i 56-godišnju hrvatsku državljanku "s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge omogućavanjem zainteresiranim osobama pribavljanje i korištenje službeno neobjavljivih podataka MUP-a o raspisanim potragama i drugim poduzetim policijskim mjerama i radnjama". Za te informacije bili su zainteresirani uglavnom državljani Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, među kojima su bila i trojica preostalih okrivljenika obuhvaćenih istragom koji su plaćali dogovorene novčane iznose.

U realizaciji navedenog, prvookrivljeni je nakon dogovora sa zainteresiranim osobama o vrsti usluge i visini novčane naknade od njih primao podatke o osobama za koje je u Informacijskom sustavu MUP-a potrebno izvršiti tražene provjere. Potom je te podatke, nastavlja USKOK, dostavljao okrivljenim policajcima koji su, sukladno prethodnom dogovoru s njim, za unaprijed dogovorenu novčanu naknadu koju im je osobno uručivao obavljali tražene provjere u bazama podataka MUP-a. Po obavljenim provjerama pribavljene podatke dostavljali su prvookrivljeniku.

"Na opisani način okrivljenici su pribavili najmanje 12.200 eura te iznos od 49.730 RSD koje su podijelili u zasad neutvrđenim omjerima", izvijestio je USKOK koji je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Ravnateljstvo policije također je izdalo priopćenje o provedenoj akciji napominjući da su nadležna hrvatska tijela surađivala i s Europolom te su istaknuli kako su okrivljeni policajci bili svjesni da spomenute podatke iz Informacijskog sustava MUP-a ne smiju prosljeđivati neovlaštenim osobama sukladno Zakonu o policiji, Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilniku o tajnosti službenih podataka Ministarstva unutarnjih poslova.

"Naručitelji provjera su dogovorene novčane iznose dostavljali osobno prvoosumnjičenom ili putem osoba od povjerenja. Sukladno uputama 54-godišnjaka, novac koji je uplaćivan na račune podizale su osumnjičene 51-godišnjakinja i 56-godišnjakinja u raznim poslovnicama za dostavu gotovog novca na području Hrvatske i Slovenije", izvijestilo je ravnateljstvo policije dodajući da su dvojica policijskih službenika udaljeni iz službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 17:14