SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE

Policija stigla na Akademiju dramske umjetnosti, na Likovnoj se još čekaju prve prijave

ADU broji čake 25 prijava za seksualno uznemiravanje, dok ih je na Filozofskom fakultetu pet
 Zeljko Puhovski/Cropix

Iako smo u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg objavili razgovore s četiri studentice Likovne akademije koje su nam ispričale da su bile žrtve seksualnog nasilja na fakultetu, nitko od njih to još nije prijavio, kaže nam Maja Rožman, tamošnja prodekanica za kvalitetu, poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje.

- Imali smo, doduše, upite upućene našoj studentskoj pravobraniteljici. Ona se konzultirala s nama pa smo joj savjetovali da uputi studente na povjerenstvo koje smo osnovali za potrebe za primanje prijava - kaže nam prodekanica Rožman, dodajući da su danas napravili i Google Docs formular koji je dostupan na stranicama njihova fakulteta, preko kojeg se studentice mogu anonimno ili pod imenom javiti ako su bile žrtve.

- Bili smo u kontaktu s dekanicom Akademije dramskih umjetnosti, kao i s pravobraniteljicom. Naša tajnica (koja je ujedno pravnica) ispitala je koji su daljnji koraci. Shvatili smo pravnu proceduru koja će se događati bude li prijava - kaže Maja Rožman, dodajući da su osnovali dva povjerenstva na fakultetu; jedno je zaduženo za prijem pritužbi, a drugo je disciplinsko povjerenstvo. Čuli smo se i s Jasnom Žmak, docenticom na Akademiji dramskih umjetnosti te članicom radne skupine koja tamo zaprima prijave žrtava.

image
Zgrada ALU
Ranko Suvar/Cropix

- Jutros je policija bila kod dekanice na informativnom razgovoru. Po službenoj dužnosti prikupljaju podatke. Inače, oni mogu neovisno o našim prijavama pokrenuti prijave na osnovi medijskih napisa - rekla nam je u utorak docentica Žmak.

Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova predali su prikupljene prijave.

- A ona će nas sada upućivati kako da ih podnesemo DORH-u - kaže.

- Broj prijava se usporava, zaključno s utorkom smo ih imali 25 - kaže Žmak.

Studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta Norma Trkovnik kaže da je u toj instituciji i dalje pet prijavljenih slučajeva nasilja.

- Nije bilo novih prijava, ali su mi se javljali studenti koji o njima razmišljaju, ali još nemaju hrabrosti. S njima još razgovaram - kaže.

image
Bruno Konjevic/Cropix

Je li zadovoljna reakcijom dekanata?

- Ne! Kod nas to ide najsporije. Veterina je reagirala promptno i brzo. ADU je osnovao radnu skupinu. Naš fakultet nije napravio ništa osim toga što su meni rekli kako treba izgledati prijava. Uskoro idem dekanu s prijedlogom da i mi napravimo anonimne upitnike - kaže.

- Na webu Filozofskog je istaknuta objava o nultoj toleranciji na nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:31