ISTRAGA

Policija traži tko je Paji Kanižaju uklesao natpis na spomeniku

 Ivica Barač / Podravski list

Kad sam vidio da je netko, mimo mojeg znanja, na grob mog oca uklesao njegovo ime, datum rođenja i smrti te njegove stihove, bio sam, blago rečeno, zaprepašten i zatečen.

Slučaj sam prijavio policiji - kaže Goran Kanižaj, sin nedavno preminulog književnika Paje Kanižaja.

Nakon što je očevu urnu iz Zagreba preselio na koprivničko groblje, Goran Kanižaj kredom je na nadgrobnu ploču bio napisao očevo ime te time potaknuo burne reakcije lokalne zajednice i dežurnih dušobrižnika. Tada je rekao da čeka povoljnije vremenske uvjete za prigodan natpis.

Šok na groblju

Prošlog tjedna, bez inače obavezne najave upravi Gradskog groblja u Koprivnici, na Pajinu je spomeniku netko uklesao natpis, a ni sin Goran, ni itko iz uprave koprivničkoga groblja ne zna tko je i kada to učinio.

- Mislim da je to napravio moj stric, možda u suradnji s predsjednikom udruge branitelja Mladenom Pavkovićem. Nemam nikakvu službenu potvrdu, ali valjda je bio red da onaj tko je to učinio najprije kontaktira mene kao vlasnika spomenika - kaže Goran Kanižaj te dodaje kako bi sve bilo drukčije da je njegov stric razgovarao s njim te da su se dogovorili.

- Društvo Podravec, u dogovoru sa mnom, pokrenulo je inicijativu da se urna mojeg oca premjesti na reprezentativnije mjesto na groblju. Zašto je netko to radio meni iza leđa, ne znam. Iz uprave groblja uputili su me na policiju - tvrdi Goran Kanižaj. Spomenuo je činjenicu da je na prvom mjestu upisano prezime, zatim nadimak, a tek onda ime.

Sporan redoslijed

- Vjerujte mi, moj otac bio je prilično alergičan na pisanje prezimena ispred imena. Takvo nešto rade još samo Mađari. Osim toga, njegovo ime bilo je Pavao. Pajo je samo jedan od nadimaka i zato me još više ljuti što na nadgrobnoj ploči piše Kanižaj Pajo Pavao. Moj otac zvao se Pavao Kanižaj. Ako je to stvarno učinio moj stric, poručujem mu da ne mora meni odgovarati, nego mom ocu - zaključuje Goran. Prozvani Mladen Pavković, čelnik koprivničke udruge branitelja, kratko je rekao da o svemu tome ništa ne zna, a Goranov stric Josip Kanižaj rekao je da on nije ništa radio na grobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:44