STROGA KAZNA?

POLICIJA TRENIRA ĆUDOREĐE 'Zbog piva na zidiću kaznili su me s čak 300 kuna...'

Ako ste jedni od onih kojima je milije popiti pivo, dva-tri, s “ekipom sa zidića” negoli ići u klub ili kafić, budite na oprezu, jer za taj gušt, budete li nešto lošije sreće, možete platiti kaznu od 25 do 100 eura. Malo koji kvart u Splitu nema takvu štaciju pod vedrim nebom na kojoj se mnogi vole podružiti za male novce, uz par piva, piše Slobodna Dalmacija.

Poznate gradske lokacije gdje se na ovaj način okupljaju mladi (a i oni malo stariji) jesu prostor pred trgovinom “Bone” na Firulama, Matejuška, a za toplijeg vremena nema te gradske plaže na kojoj nećete zateći ekipu koja će uz pivo, vino, a i gitare, pronaći večernju zabavu.

No ovakav oblik druženja, popijete li piće viška, mogao bi vam (financijski) prisjesti.

Baš kao jednog od minulih vikenda dvojici mladića koji su subotnju večer proveli ispred “Bone”. Naime, oni su tijekom policijske kontrole zaradili prekršajne naloge zbog, kako to zakon kaže, odavanja pijančevanju na javnom mjestu. Pritom valja spomenuti da nisu ničim remetili javni red i mir, nisu upravljali automobilom, niti su svojim ponašanjem ikoga ugrožavali, što su nam i potvrdili u PU splitsko-dalmatinskoj. Jedan od njih (podaci poznati redakciji) dobio je kaznu od 300 kuna i dobro će razmisliti hoće li sljedeći put otvoriti limenku piva na javnom mjestu.

– Ako će se tako nastaviti, mladim ljudima ne preostaje drugo nego da se druže po stanovima, jer ispada da čovjek ne može popiti par piva na otvorenom bez da strahuje od kazne. Ispred “Bone” dolazim godinama, tamo prevladava jedna zdrava atmosfera. “Bone” ima kultni status i šteta bi bilo da dođe na nekakvu ‘’crnu listu’’. Istina je, sankcionirani smo ja i još jedan momak nakon alkotesta, iako nas je bilo više u trenutku dolaska policije, ali ostali su se maknuli. Ja nisam htio, a mogao sam, nije mi bilo do toga jer, iskreno, nisam znao što me očekuje. Nismo radili nikakav nered, jednostavno smo bili naslonjeni na zid i normalno razgovarali.

Odjednom su se pojavila policijska vozila s rotacijom, dvojica u civilu i ostali uniformirani. Bili su i više nego ljubazni, tako da s te strane nemam nikakav prigovor. Rekli su da nas je netko prijavio. Također, vlasnici dućana dobili su kaznu za pogrešno parkiranje. Očito sam popio više od dozvoljenog i ne bježim od toga. Svoju sam grešku priznao usmeno iako prekršajnu kaznu nisam htio potpisati, ali sam istu platio u roku 48 sati. Kazna je iznosila 300 kuna, a ako je platim u roku od osam dana, 100 kuna – kazao nam je mladić.

– Red mora postojati, pravila se moraju poštovati, ali u Splitu naprosto postoje mjesta koja su postala dio mediteranskog folklora, na kojima se ljudi najnormalnije druže i pijuckaju. Ako nema nikakvih problema, ne vidim razloga za policijskim intervencijama. Pa tako mogu kazniti svaku večer manje-više sve koji se zateknu na Matejušci – konstatira on.

Hoće li ovakve akcije postati uobičajena praksa i koje su lokacije najspornije, pitali smo u PU splitsko-dalmatinskoj.

– Nema nikakvih posebnih akcija, ovakve akcije dio su rutinskih kontrola i policajac, ako sumnja da je osoba pod utjecajem alkohola, a i dalje pije, može od nje zatražiti da se podvrgne alkotestu. Ako je on poviše dopuštenih granica, izdat će im prekršajni nalog. Tako su policijski službenici postupali i u odnosu na dvije alkoholizirane osobe, za koje je utvrđeno da su počinile prekršaj iz članka 20. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji se odnosi na odavanje pijančevanju na javnom mjestu – kazali su nam u policiji, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25