DEKANIĆEVA NESREĆA

Policija tvrdi jedno, svjedoci drugo: ‘Pijani župan osobno je vozio službeni auto kojim se zabio u drugi‘

"Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan", tvrde svjedoci

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

U mjestu Cerna u noći sa 16. na 17. travnja došlo je do prometne nesreće u kojem je sudjelovao službeni automobil Vukovarsko-srijemske županije. Iz županije su objavili da je automobilom upravljao rođak župana Damira Dekanića - Krešimir Bičanić.

U priopćenju koje je Dekanić prošli tjedan poslao medijima i objavio na društvenim mrežama kazao je, između ostalog, da je u nesreći sudjelovao u službenom automobilu kao suvozač te da je imao 1,44 promila alkohola u krvi.

Istaknuo je da "kod vozača K. B. nije utvrđena pristunost alkohola u krvi".

"Automobilom je na moju zamolbu upravljao K. B.", napisao je Dekanić navodeći tada samo inicijale vozača.

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska također je potvrdila Dekanićev objavu, no ekipa RTL-ove Potrage razgovarala je s troje svjedoka nesreće i svi tvrde isto - Dekanić je u noći 17. travnja bio sam u automobilu. Vidno pijan, na ulazu u Cernu, zabio se u parkirani automobil, pa molio prisutne, tvrde oni, da ne zovu policiju. Iako se svjedoci osobno ne poznaju, njihove priče podudaraju se u ključnim detaljima.

Prešao u suprotnu traku

Kako tvrde svjedoci, upravljajući službenom Škodom desetak minuta prije nego će se zabiti u drugi automobil - župan je prešao u suprotnu traku i zamalo se sudario s vozilom u kojem je bio mladi par s područja županije. Izbjegli su ga, okrenuli automobil i krenuli za njim pokušavajući ga zaustaviti. Tvrde, automobil je vrludao, ali vozač se nije zaustavio iako su mu pokušavali signalizirati da stane.

Jedan od dvoje svjedoka, koji su zamolili da im se ne otkriva identitet, ovako je opisao što se dogodilo:

- Jednostavno od bankine do bankine auto ide, pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim, no međutim u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je od siline udarca, kazao je.

Izašli su iz svog automobila ne znajući u tom trenutku o kome je riječ.

- Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Tako da molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim, i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho: 'to je župan, nemojte zvati policiju'. Međutim, u tom trenutku mislim da nema toga valjda zakona jer ako si u HDZ možeš jednostavno raditi što god hoćeš po cesti. Valjda je zakon za sve isti, govore svjedoci za Potragu.

Policija: Župan nije bio vozač

Podsjetimo, nakon nesreće oglasila se i PU vukovarsko-srijemska.

"Provedenim očevidom utvrđeno da je 37-godišnjak oko 00:45 sati u ulici Braće Radića u Cerni upravljao osobnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka u vlasništvu jedinice područne samouprave te da se kretao zapadnom kolničkom trakom u smjeru juga iz smjera Andrijaševaca.

Nakon dolaska do kućnog broja 36, vozač se nije kretao sredinom kolničke trake već je prešao na lijevu stranu kolnika gdje je na travnatoj površini prvo udario u ukrasno cvijeće, a zatim je na kućnom broju 34 udario u parkirani osobni automobil županjskih registracijskih oznaka u vlasništvu 46-godišnje žene. Tijekom provođenja očevida svi sudionici su podvrgnuti alkotestiranju", izvijestila je policija.

Naveli su i da kod 37-godišnjaka nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi, dok je suvozač imao 1,44 promila alkohola u krvi.

"Temeljem utvrđenih činjenica policijski službenici PU vukovarsko-srijemske su 37-godišnjaku uručili izvješće o prekršaju zbog počinjenog prekršaja iz članka 46. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz primjenu članka 293. istog Zakona odnosno zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te nekretanja sredinom prometne trake", navodi se u policijskom priopćenju.

DORH tražio izvješće policije

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zatražilo je od PU vukovarsko-srijemske zahtjev za dostavom izvješća o poduzetom u svezi istraživanja prometne nesreće. Potvrdili su nam to prije nekoliko dana iz Policijske uprave, kao i da će ODO-u u Vinkovcima traženo izvješće dostaviti. Dekanić, pak, za to vrijeme ne razmišlja o podnošenju ostavke na svoju dužnost, a što su od njega zatražili oporbeni Domovinski pokret i Most.

''Župan Dekanić ne razmišlja o ostavci'', odgovorili su iz Ureda župana na naš upit u kojem smo tražili i komentar pojedinih tvrdnji, a koje su iskazali i neki oporbeni političari, kako nije istinita priča da je službenom Škodom Superb upravljao 37-godišnji K. B., nego da je auto vozio upravo Dekanić, kojemu je nakon nesreće utvrđena koncentracija od 1,44 promila alkohola u organizmu.

''Medijske napise smatramo tvrdnjama koje su u službi dnevne politike,'' odgovorili su iz Ureda župana, iz kojeg su još jednom odgovorili i tko je upravljao automobilom, s tim što su ovaj put tu osobu naveli imenom i prezimenom.

''Službenim vozilom Vukovarsko -srijemske županije u noći sa 16. na 17. travnja, u trenutku prometne nezgode, koja se dogodila u mjestu Cerna, upravljao je rođak župana Damira Dekanića – Krešimir Bičanić, koji nije zaposlenik Županije. Prema važećem Pravilniku o korištenju automobila Vukovarsko srijemske županije iz 2018. godine i pratećim Odlukama župan Damir Dekanić službeni automobil može i osobno koristiti 24 sata dnevno. Predmetni Pravilnik dostavljamo u prilogu. Procjena štete na službenom automobilu Vukovarsko -srijemske županije je u tijeku,'' napisali su nam iz Županije. Nismo, pak, doznali temeljem koje je odluke župan dao službeni automobil neovlaštenoj osobi, pa ispada da je to učinio samoinicijativno, svjestan činjenice da je konzumirao alkohol. U medijima su se pojavili i napisi kako je jedna žena iz Cerne na Facebooku objavila da je vidjela kako je župan nakon nesreće iz automobila izašao sam, odnosno da s njim nije bio nitko drugi. No, i Bičanić i Dekanić su na policijski zapisnik dali izjavu kako su obojica bili u autu, a da je Bičanić, koji nije imao alkohola u organizmu, njime upravljao.

Iz PU vukovarsko-srijemske su nam odgovorili da do sada nisu zaprimili ''bilo kakvu obavijest ili informaciju od strane građana – svjedoka vezano uz počinitelja prometne nesreće od 17. travnja u Cerni, u Ulici braće Radića. Dinamika prometne nesreće, kao i sudionici o kojima smo izvijestili javnost, utvrđeni su prikupljenim obavijestima na mjestu događaja te provedenim očevidom. Naravno, ukoliko dođemo do novih saznanja ili nam pristupi osoba koja bi raspolagala saznanjima relevantnima za dinamiku ili sudionike prometne nesreće, policija će sva saznanja provjeriti i uzeti u obzir,'' odgovorili su nam iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:45