POKRENUT POSTUPAK

'POLICIJA U HBOR-u I ZBOG BRANKA ŠEGONA' Povjerenstvo će istražiti je li on u sukobu interesa

 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je danas postupak protiv pomoćnika ministra financija Branka Šegona.

Povjerenstvo je postupak pokrenulo radi utvrđivanja je li se Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, u kojem ima više od 0,5 posto udjela u vlasništvu, s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012.

'POLICIJA U HBOR-u I ZBOG BRANKA ŠEGONA' Povjerenstvo će istražiti je li on u sukobu interesa

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je kako je odluka o postupku donesena radi utvrđivanja je li Šegon pri sklapanju ugovora o kreditu svoj privatni interes stavio iznad javnog interesa.

Povjerenstvo je pozvalo Šegona da mu u roku 15 dana dostavi očitovanje o razlozima pokretanja postupka radi utvrđivanja sukoba interesa.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je uoči sjednice Vlade da je policija u HBOR-u i zbog kredita dodijeljenih njegovu pomoćniku Branku Šegonu te kako očekuje da institucije odrade svoj posao.

- Institucije rade svoj posao i žele dati odgovor dali je bilo kriminalnih radnji o slučaju Šegona. Od povjerenstva ne očekujem ništa drugo nego odgovor - kazao je Linić.

Ni minitar Maras nije htio htio reći ništa konkretno: - Nemam saznanja, znam koliko i vi. Da je policija ušla u HBOR i da rade određene izvide po nalogu institucija ove države. Ja imam podršku premijera uvjek kad se borim za transparentnost i za to da institucije koje dijele državni novac i koje upravljaju državnim novcem moraju biti transprantne u procedurama i obavješćivanju javnosti odnosno poreznih obveznika koji sve to plaćaju. Normalno da imamo podršku premijera, kao i ministar Linić koji se isto bori za to.

Ministar policije Ranko Ostojić na pitanje novinara kazao je kako ga ispituju oko nečega što nije u njegovima granicama.

- Znate da ministar nikad ne komentira kriminalistička istraživanja, niti naređuje niti zaustavlja - kazao je.

Linićeva pomoćnika se tereti da je od HBOR-a i Hypo Alpe Adria Banke dobio iznimno povoljan kredit s kojim je kupio i obnovio hotel 'Korkyra' u Veloj Luci.

Prije nekoliko dana je ministar financija i predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (NO HBOR) Slavko Linić kazao je kako su članovi NO-a na sjednici od Uprave primili na znanje informaciju o kreditu tvrtki Facta Vera, da o tome nemaju nikakvih drugih zaključaka te da je to "završena točka", što se tiče procedura HBOR-a.

Unatoč tome policija je po nalogu Državnoga odvjetništva u srijedu poslijepodne ušla u prostorije Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) na Strossmayerovom trgu u Zagrebu te počela pregledavati dokumentaciju o velikom broju kredita koje je HBOR posljednjih godina dao raznim pravnim osobama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:16