UZELI DOKUMENTACIJU

Policija upala na Geodetski fakultet, češljaju isplate iz EU fondova: Kupovali su se luksuzni automobili, brodice...

Novinari su otkrili o kupnji skupocjenoga terenca te brodice za potrebe fakulteta

Geodetski fakultet

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Kriminalisti iz Odjela gospodarskoga kriminaliteta zagrebačke policije po nalogu Europskoga ureda javnoga tužitelja danas su u prostorijama Geodetskog fakulteta izuzeli dokumentaciju vezanu uz financijska sredstva koja je fakultet zadnjih godina dobivao iz EU fondova.

Iz policije nam pak nisu željeli potvrditi informaciju koju je objavio portal Telegram.hr, budući da ne mogu komentirati informacije koje bi eventualno bile vezane uz provođenje izvida, no više izvora nam je potvrdilo kako policajci doista "češljaju" isplate fakultetu iz EU fondova. Geodetski fakultet posljednjih je dana došao pod lupu medija nakon otkrića Telegramovih novinara o kupnji skupocjenoga terenca te brodice za potrebe fakulteta, a iz novca koji je fakultet dobio iz EU fondova.

Geodetski fakultet u Zagrebu 2020. kupio je javnim novcem dva auta za 624.500 kuna, a rečeno je kako su ta vozila kupljena za potrebe EU projekta koji bi trebao pridonijeti smanjenju rizika od prirodnih katastrofa u Hrvatskoj. No, jedan od luksuznih automobila, pisao je Telegram, privatno je koristio profesor Boško Pribičević. Kasnije je otkriveno da je Geodetski fakultet prije dvije godine za 598.750 kuna kupio Brod Mirakul 30, čiji je proizvođač renomirani hrvatski brodograditelj Grginich jahte d.o.o. Brod je kupljen također u sklopu EU projekta koji vodi profesor Pribičević. Na brodu su naknadno, za dodatnih 195.000 kuna, izvršene preinake kako bi se dodala mobilna oprema.

U javnoj nabavi uprava Fakulteta zahtijevala je i bogatu dodatnu opremu, primjerice kožni volan, sjedala u kombinaciji s kožom, kromiranu bočnu stepenicu i slično.

Potom su tako raspisali i uvjete za javnu nabavu te im se na kraju javio samo jedan ponuđač. Slično je bilo i s nabavom broda, otkrio je portal Telegram, te im je i na taj natječaj prispjela samo jedna ponuda.

Dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo je u gostovanju na RTL televiziji rekao da profesor Pribičević vozi taj automobil u svoju privatnu garažu kako bi ga zbrinuo, a osvrnuo se i na plovilo.

- Uopće se ne radi o jahti, radi se o brodu, plovilu od devet metara. Brod mora biti određene specifikacije, tu se mora staviti vrijedna oprema. Ne možete u kaiću isploviti, recimo, do Visa i očekivati da ćete preživjeti - izjavio je dekan, dodajući da im je i brod nužan za istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:34