DUGA 92 METRA

Policija upala na megajahtu u Trogiru, bila je u vlasništvu Putinovog kuma

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo je odluku o zabrani promjene posade

Jahta Royal Romance, Viktor Medvedčuk

 Cropix, Profimedia

Jahta ‘Royal Romance‘, sudskim rješenjima na zahtjev Ukrajine blokirana u Hrvatskoj jer je bila u vlasništvu Viktora Medvedčuka, prijatelja i saveznika Vladimira Putina, opet je u središtu pozornosti. Jučer je na 92 metra dugu jahtu upala policija, piše Dalmatinski portal.

‘Obavještavamo vas da posada jahte nije uhićena. Plovilo se nalazi na vezu u luci na području Trogira uz izdanu mjeru ograničavanja prema Zakonu o mjerama ograničavanja radi čega je stavljena pod nadzor. Za provođenje ove mjere nadležna je Lučka kapetanija Split.

Jučer su na jahti zatečeni strani državljani za koje se u ovom trenutku provodi postupak provjere zakonitosti i svrhe njihovog boravka u Republici Hrvatskoj, sukladno Zakonu o strancima.

image

Jahta Royal Romance u Trogiru

Ante Cizmic/Cropix

Također, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH donijelo je odluku o zabrani promjene posade‘, navode u Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinskoj.

image

Jahta Royal Romance u Trogiru

Ante Cizmic/Cropix

Jahta je blokirana u Hrvatskoj na zahtjev Ukrajine koja ju namjerava prodati, a prošle godine su na njoj pretragu izvršili i američki agenti zbog istrage oko pranja novca. U međuvremenu se javilo i odvjetničko društvo koje tvrdi da je i prije ruske agresije na Ukrajinu došlo do promjene vlasništva i da jahta više ne pripada Medvedčuku, već ruskom poslovnom čovjeku Alekseju Inkinu, koji nije pod sankcijama.

Kako smo ranije pisali, predsjednik Rusije Vladimir Putin krsni je kum Darini, kćeri Viktora Medvedčuka.

Grlić Radman kaže da će stranci s jahte Putinovog saveznika biti deportirani

Strani državljani zatečeni na jahti u Trogiru su privedeni i bit će vraćeni u zemlje iz kojih su došli, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatski mediji u petak su prenijeli kako je policija upala na 92-metarsku jahtu Royal Romance koja se nalazi u luci u Trogiru. HRT navodi kako je plovilo zaplijenjeno 2022. jer je u vlasništvu saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka koji je pod sankcijama Kijeva.

Grlić Radman u petak je rekao da su na strani državljani zatečeni na jahti, njih navodno sedmero, u Hrvatskoj boravili „nezakonito”.

„Policija je učinila svoj posao, privela ih je i oni će biti vraćeni u zemlje iz kojih su došli”, rekao je ministar. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 13:45