NAJVEĆA KRIPTO PREVARA?

Policiji se javlja sve više ljudi, ulagali su od 2.000 do 66.000 eura: ‘Ovakav slučaj ne pamtim‘

Dosad je istupilo više stotina klijenata tvrtke BitLucky koji do svojih novaca ne mogu doći

Ilustracija, bitcoin

 Oleksandr Malovichko/Alamy/Alamy/Profimedia/Oleksandr Malovichko/alamy/alamy/profimedia

Nakon što je objavljeno da je riječka tvrtka BitLucky, za trgovanje kriptovalutama, navodno oštetila najmanje 700 svojih klijenata za, kako se spekulira, 70 milijuna eura u kriptovalutama, u priču se uključio splitski odvjetnik Ivan Čizmić, inače stručnjak za informatičko pravo.

Prema njegovim riječima, dosad je istupilo više stotina klijenata tvrtke BitLucky koji do svojih novaca ne mogu doći, a zadnji nalazi provedene forenzike pokazuju da je njihov novac završio na takozvanim centraliziranim mjenjačnicama, kao što je Binance, velikim svjetskim burzama kriptovaluta.

"Tamo se gubi trag novca, ali može se napraviti forenzika i saznati. Važno je sada obavijestiti Binance o slučaju i zatražiti od njih službene podatke, što će oni napraviti ako postoji osnovana sumnja. Nakon toga će se moći utvrditi ima li elemenata kaznenog djela", govori Čizmić dodajući da je svoje usluge stavio na raspolaganje, ali da u ovoj fazi još uvijek nije pravni zastupnik svih oštećenih.

Osnivač tvrtke se sakrio

Podsjetimo, na nekoliko portala i društvenim mrežama jučer se pojavila informacija da je javnosti uglavnom nepoznata tvrtka iz Rijeke, BitLucky, koja se bavi trgovinom i ulaganjem u kriptovalute, izvela "najveću kripto prevaru u Hrvatskoj". Iz domaće kripto-zajednice o slučaju govore oprezno, ali više je sugovornika za Jutarnji potvrdilo da je 30-godišnji direktor tvrtke BitLucky, Luka Burazer, inače poznato lice domaće kripto zajednice, nestao s više desetaka milijuna eura ulagača, da se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji, isključio mobitele i društvene mreže te da do njega i njegovih suradnika nije moguće doći. Svoje klijente je obavijestio kratkom porukom: "Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija".

Na pitanje Čizmiću je li mu, kao stručnjaku za korporativno i informatičko pravo, poznato da je dosad bio ovakav slučaj u Hrvatskoj, odgovara da – nije.

"Slučaj ovako velikih razmjera, da je jednoj tvrtki povjereno toliko sredstava, a da su ulagači preko noći obaviješteni da novaca više nema i da je direktor tvrtke nestao, ne pamtim", govori.

Prema nekim spekulacijama, ulagači su u BitLukyju izgubili više desetaka milijuna eura, moguće između 40 i 70 milijuna eura u kriptovalutama. Prema dokumentima do kojih je došao Jutarnji, ulaganja preko BitLuckyja išla su od 15.000 kuna (oko 2.000 eura) do 500.000 kuna (66.000 eura), uz ugovor na godinu dana. Tvrtka bi taj novac dalje ulagala u kriptovalute, a ulagačima se obećavalo 5 do 25 posto mjesečne dobiti. S obzirom na broj klijenata, BitLucky je mogao raspolagati s novcem između 10 milijuna kuna i 350 milijuna kuna. Među oštećenima, koji ne žele istupati za medije, bilo je i onih koji su Burazerovoj tvrtki povjerili 150.000 eura pa do 700.000 eura, spekulira se.

image

Ulagački paketi za klijente BitLuckyja

Obaviještena policija

"Ono što je sigurno jest da tvrtka BitLucky nije imala licencu za pružanje brokerskih usluga. Dakle, to je tvrtka koju je mogao otvoriti bilo tko, a novac se ulagao, čini se, na temelju povjerenja u vlasnika", kaže odvjetnik Čizmić.

Oštećeni su o svemu obavijestili policiju, a nekolicina je privatno angažirala odvjetnike. Iz Policijske uprave primorsko-goranske za Jutarnji su potvrdili da im se određen broj građana javio oko ovog slučaja, da još prikupljaju informacije, ali nije jasno kako će slučaj tretirati s obzirom na to da većina hrvatskih institucija ne priznaje da kriptovalute "imaju vrijednost".

Iz UBIK-a, domaće Udrugu za blockchain i kriptovalute, rekli su da nemaju detaljnijih saznanja o slučaju BitLuckyja, da Burazer nije njihov član i da "nije bio istaknuti član hrvatske kripto-zajednice, nije dobivao prostor na okruglim stolovima i konferencijama u organizaciji UBIK-a".

Međutim, može se naći da je Burazer 2018. o kriptovalutama držao predavanje na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu u okviru Startup srijede, a u organizaciji Hrvatske mreža poslovnih anđela (CRANE) i HAMAG BICRO-a.

Investitor i kripto-ulagač Hrvoje Prpić, koji se o svemu oglasio na Facebooku, spekulira da bi se moglo raditi o unaprijed smišljenoj prevari, takozvanoj Ponzijevoj shemi, odnosno investicijskoj prevari u kojoj poduzetnik obećava veliki profit, ali onda dobit jednog klijenta isplaćuje ulaganjem drugog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 11:57