OTKRIVEN SKANDALOZAN DOGOVOR

Policiji zabranjeno istraživati zaposlene u Europskoj banci!

Davor Inđić, direktor jednog od sektora EBRD-a, odazvao se pozivu USKOK-a, ali se odmah pozvao na imunitet pa je stoga morao biti pušten
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska vlada je 1993. s Europskom bankom za obnovu i razvoj potpisala sporazum koji djelatnicima te utjecajne banke jamči diplomatski imunitet. To znači da ih policija ili USKOK ne smiju niti ispitivati u vezi sa sumnjama na neke kriminalne radnje niti kazneno goniti. Sudeći prema događaju koji se zbio u USKOK-u, čini se da se to odnosi i - na hrvatske državljane koji rade u EBRD-u! Takav presedan u dogovoru Vlade i jedne banke otkriven je nakon što je izbila afera zbog plana kupnje 46 autobusa vrijednih 100 milijuna kuna koju je s EBRD-om dogovorio Tonino Picula, bivši gradonačelnik Velike Gorice.

Zlopuraba položaja

USKOK ga sumnjiči da je zloupotrijebio svoj položaj i sklopio izrazito štetan ugovor sa Zagrebačkim holdingom i Europskom bankom za obnovu i razvoj, omogućivši toj banci da u slučaju financijskih problema Velike Gorice može plijeniti gradsku imovinu, među ostalim vrtiće, škole i ceste.

Takav ugovor donosi obvezu Velikoj Gorici da u slučaju sudskog spora s EBRD-om mora podmiriti sve sudske troškove i troškove usluga odvjetnika EBRD-a bez obzira na ishod spora, a Picula je pristao i na to da EBRD odredi koji će odvjetnik zastupati V. Goricu u eventualnom sporu.

Konačno, Picula se ugovorom odrekao mogućnosti bilo kakvog prigovora za bilo koju eventualnu pravnu radnju te čak obvezao da će po potrebi mijenjati statut grada i druge akte. Bivši gradonačelnik V. Gorice potpisao je ugovor bez suglasnosti Gradskog vijeća, čime je, sumnjaju u USKOK-u, uz sve navedeno još zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti.

Štetni ugovor

Picula jučer ničim nije demantirao navedeno, no upozorio je da je za taj ugovor znalo Ministarstvo financija. U pozadini slučaja, međutim, došlo je do spora između Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravosuđa zbog imuniteta zaposlenika EBRD-a koje je USKOK također namjeravao ispitati.

Davor Inđić, direktor jednog od sektora EBRD-a, odazvao se pozivu USKOK-a na razgovor zbog sklapanja štetnog ugovora za kupnju autobusa, ali se odmah pozvao na imunitet te je stoga pušten. Tu informaciju potvrdili su nam u USKOK-u, ističući kako je netko u Vladi morao potpisati s djelatnicima EBRD-a sporazum o imunitetu, jer središnjica te banke u Londonu ne bi bez temelja dala takav naputak svojim zaposlenicima.

Imunitet samo za strance?

U EBRD-u su, naime, službeno potvrdili da se njihovi zaposlenici ne moraju odazivati na razgovore s istražnim tijelima Hrvatske. U MVP-u sutakođer potvrdili da je sporazum o imunitetu zaposlenika EBRD-a Vlada potpisala 1993., no nisu skrivali ljutnju što ih o tome na vrijeme nije obavijestilo Ministarstvo pravosuđa.

- U svemu je ostalo nejasno vrijedi li imunitet samo za strane zaposlenike EBRD-a ili i za hrvatske državljane - poručuju iz MVP-a, dok iz Ministarstva pravosuđa tvrde kako je sve to nije pod ingerencijom DORH-a.





Tonino Picula predlaže USKOK-u: ‘Treba ispitati i ministra Šukera’

Tonino Picula je na razgovoru u USKOK-u, reče, poručio da bi trebalo ispitati i ministra financija Ivana Šukera. Picula smatra da mu je sve smjestio upravo ministar.

- Ugovor je bio opravdan i legalan. Bez Ministarstva financija takav ugovor nije mogao proći. Potpuno je jasno da je ministar Šuker guverner EBRD-a i da je za sve znao, a ministarstvo je ugovor odobrilo. Volio bih znati hoće li i njega pozvati na razgovor - poručio je Picula.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:11