SPORA POŠTA

POLICIJSKA AKADEMIJA JOŠ NIJE DOBILA DOPIS Presuda o diplomi Milijana Brkića putuje iz MUP-a već deset dana

 Goran Mehkek/EPH

Ni deset dana od primitka pravomoćne presude Visokog upravnog suda o diplomama Milijana Brkića i Roberta Ljutića u MUP-u i Ravnateljstvu policije ne odgovaraju na naše pitanje kakva će biti daljnja sudbina njihovih diploma.

Naime, kako je Jutarnji list pisao, Visoki upravni sud je pravomoćno presudio da se odluka dekana Policijske akademije iz ožujka 2014. o oduzimanju diploma Brkiću i Ljutiću poništava, i to zbog proceduralne pogreške. Visoki upravni sud je konstatirao da je prema Pravilniku o postupku oduzimanja stručnog i akademskog naziva koji je stupio na snagu 29. siječnja 2014. odluku o oduzimanju njihovih diploma moglo donijeti samo Stručno vijeće Policijske akademije, a ne dekan te ustanove. Kako je u proljeće 2014. odluku o ukidanju diploma donijelo nenadležno tijelo, Visoki upravni sud je odluku dekana poništio pa su, formalno gledano, nakon te sudske odluke diplome Brkića i Ljutića i dalje važeće.

Prema proceduri

Policijska akademija nakon ove sudske odluke, kako su nam objasnili stručnjaci za upravno pravo, može ponoviti postupak ocjene vjerodostojnosti diploma, ali ovaj put sukladno proceduri navedenoj u presudama.

Osim Brkićeve i Ljutićeve diplome, dekan Akademije ukinuo je još 17 diploma jer je stručno Povjerenstvo akademije ustanovilo da je riječ o plagijatima, tj. da je riječ o prepisanim diplomskim radnjama. Dvojica iz te skupine, Milijan Brkić i Robert Ljutić, postali su poznati široj javnosti: Brkić je zbog funkcije glavnog tajnika HDZ-a (i bivšeg zamjenika ravnatelja policije) javno eksponirana osoba, a Ljutić jer je zaposlenik Gradskog poglavarstva. Odluku o ukidanju diploma odlučili su osporavati pred Upravnim sudom.

MUP-u smo u zadnjih deset dana već tri puta upućivali pitanje hoće li Policijska akademija nakon pravomoćne presude ponoviti postupak ocjene vjerodostojnosti 19 kriminalističkih diploma, ali su nam iz Ravnateljstva policije uporno odgovarali da presude još nisu stigle do Policijske akademije.

Na zagrebačkom Upravnom sudu nam je, međutim, potvrđeno da su presude u slučaju Brkić i Ljutić otpravljene još 27. siječnja ove godine te da su u MUP morale stići najkasnije do 29. siječnja, pa je neobično da do Policijske akademije još nisu stigle.

Stoji u ladici?

Neslužbeno, međutim, doznajemo da presude već deset dana stoje u Pravnoj službi MUP-a na čijem čelu je Sanja Čanković i da još nisu proslijeđene Policijskoj akademiji. Naši neslužbeni izvori iz MUP-a tvrde kako službe MUP-a oklijevaju s donošenjem odluke o obnovi postupka ocjene Brkićeve i ostalih 18 diploma jer se HDZ vratio na vlast, a glavni tajnik te stranke u tom resoru ima moćne veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:08