ZBRKA S FINANCIRANJEM

Političari skupljaju donacije, a ne zna se kad su izbori i je li to uopće zakonito

Prema zakonu, račun se može otvoriti najranije šest mjeseci prije izbora, a novac prikupljati sve do završetka promidžbe

Marin Miletić

 Damjan Tadic/Cropix

Još se ne zna kada će se održati parlamentarni izbori, a političari su započeli skupljati novac za kampanju. Prvi je Možemo! objavio plaćeni oglas s pozivom "Doniraj".

U oglasu je istaknuto kako je Možemo! kampanju za gradonačelnika Zagreba financirao uz pomoć građana, njihovim malim donacijama, te da ih sada poziva da pomognu da istim onima koje su srušili u Zagrebu zavrnu pipu i na nacionalnoj razini.

"Donacijom podržite Sandru Benčić za premijerku!", završava oglas Možemo! u kojemu se od građana traže donacije kako bi se Benčić podržalo za premijerku.

Miletićev video

Marin Miletić iz Mosta također je zaključio da ne treba gubiti vrijeme pa je i on krenuo u prikupljanje donacija. Snimio je video na nekoliko prepoznatljivih riječkih lokacija s kojih građanima poručuje da mu pomognu u financiranju kampanje za osvajanje još jednog saborskog mandata.

U videu je nabrojao svoje saborske uspjehe u koje ubraja i borbu protiv, kako je rekao "plandemije". Građanima poručuje da su s druge strane globalisti iz HDZ-a i Možemo! koji će potrošiti ogroman novac u njegovoj izbornoj jedinici ne bi li "poslali što više svojih poslušnika u Sabor".

- Plaćaju ih globalisti, moćnici, različite interesne skupine koje stoje iza njih - rekao je Miletić i pozivao građane da mu budu vjetar u leđa. Usto je dao uputu da se ode na njegovu web stranicu s koje se dolazi na obrazac za uplatu sredstava. U njegovu je slučaju ostalo nejasno prikuplja li sredstva za kampanju Most ili Marin Miletić osobno.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma kaže kako je politička stranka dužna otvoriti poseban račun za financiranje troškova izborne promidbže za svake pojedine izbore na kojima sudjeluje. Račun se može otvoriti najranije šest mjeseci prije održavanja izbora, a sredstva se mogu prikupljati sve do završetka izborne promidžbe.

Budući da se još ne zna kada će se održati izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru, nego se samo nagađa da će to biti u proljeće iduće godine, vrlo je upitno jesu li se stekli zakonski uvjeti za otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Tumačenje zakona

Državno izborno povjerenstvo (DIP) nadležno je za davanje odgovora na pitanje jesu li Benčić i Miletić uranili s prikupljanjem sredstava, ali ga još nemamo. Naime, još smo im u ponedjeljak poslali upit u kojem molimo odgovore kada se mogu skupljati sredstva za predizbornu promidžbu, mogu li se pod to podvesti pozivi na uplate koji su građanima uputili iz političke stranke Možemo!, te Mostov zastupnik Miletić.

Neslužbeno smo iz DIP-a dobili informaciju kako rade na pripremi odgovora, ali je i njima ova situacija složena, te da je to pitanje za sjednicu DIP-a koja će se najvjerojatnije održati u četvrtak.

Moguće je, naime, da DIP u tumačenju zakona sredstva koja su Možemo! i Miletić iz Mosta počeli prikupljati od građana za svrhu kampanje zauzme stav kako nisu ispunjeni zakonski uvjeti da građani (ili bilo tko drugi) pomogne u financiranju kampanje, ali se ta sredstva mogu tretirati kao donacije za redovno funkcioniranje političkih stranaka.

- Zahvalni smo građanima što su prepoznali trud i rad saborskog zastupnika Mosta Marina Miletića i poduprli djelovanje svojim donacijama kako bi se i dalje nastavio zalagati za njihove interese kroz Sabor.

Kako u SAD-u, tako i ostalim državama, građani podupiru donacijama svoje političke opcije za koje smatraju da ih zastupaju i s čijim se djelovanjem identificiraju, a nama je drago što su građani Hrvatske to prepoznali u našim zastupnicima poput Marina Miletića - kratko su naveli u Mostu na pitanje prikuplja li Miletić donacije u dogovoru sa strankom i je li to u skladu sa zakonom. Sandru Benčić smo pitali mogu li se po zakonu prikupljati sredstva za premijersku kampanju, i to već sada, ali do zaključenja broja nije odgovorila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:03