SMRT ŠESTERO LJUDI

Politička platforma Možemo! traži ostavku ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković zbog izjave da država nije odgovorna za tragediju u Andraševcu

Vesna Bedeković
 Zeljko Puhovski / CROPIX

ZAGREB - Politička platforma Možemo! zatražila je u srijedu ostavku ministrice socijalne skrbi Vesne Bedeković zbog njene izjave nakon tragične nesreće u privatnom staračkom domu u Andraševcu kojom je, smatraju, pokazala nerazumijevanje svoje uloge u nadzoru staračkih domova i političku neodgovornost.

Uz ostavku ministrice, članovi platforme traže osnivanje neovisnog istražnog povjerenstva za tragediju u Andraševcu.

Bedeković pokazala potpuno nerazumijevanje političke odgovornosti i svoje uloge

"Smatramo da ministrica Bedeković, kad već sama nije ponudila mandat na raspolaganje nakon tragičnog požara u domu u Andraševcu, svakako mora biti smijenjena nakon izjave da država nije odgovorna jer nije financirala taj dom i izdala dozvolu za rad", rekla je Nives Miošić na konferenciji za novinare pred Banskim dvorima.

U Možemo! smatraju da je tom izjavom pokazala potpuno nerazumijevanje političke odgovornosti i svoje uloge u nadzoru, bez obzira radi li se o privatnim ili javno financiranim domovima, stoga od premijera Andreja Plenkovića traže da ju smijeni.

Miošić je pritom podsjetila da je HDZ u predizbornom programu pod nazivom "Vjerodostojno" obećao izgradnju 20 novih staračkih domova te upitala - gdje su ti domovi?

Podsjetila je da se slična nesreća dogodila u Bjelovaru prije devet godina, kada je zbog nemara države stradalo 11 osoba. "Država je pokazala da nije ništa iz toga naučila i nije pojačala kontrolu i sustav nadzora, kao niti ulagala sredstva u stambene zajednice, kaže Miošić.

Tomislav Tomašević ocijenio je neprihvatljivim što je sustav obiteljskih domova prepušten stihiji i bez kontrole, a to je upravo pokazao tragičan slučaj u Andraševcu.

Sustav staračkih domova u Hrvatskoj, kaže, raspao se u zadnjih 30 godina. Samo u Zagrebu nedostaje oko 3500 mjesta, a od samostalnosti tu je izgrađen samo jedan dom za starije i nemoćne osobe, naveo je Tomašević.

Radi se o apsolutnom nemaru države i prepuštanje tržištu i privatizaciji cijelog sustava socijalne skrbi, ustvrdio je Tomašević upozorivši da su cijene domova, pogotovo privatnih, često veće i od prosječne plaće, a triput veće od prosječne mirovine.

Vlada bila upozorena, ali je odbila prijedlog za strožim nadzorom

Sandra Benčić podsjetila je kako je Vlada odbila prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika za strožim nadzorom i kontrolom poslovanja u obiteljskim domovima. "Znali su i bili su upozoreni o situaciji, no odbili su prijedlog i zbog toga su odgovorni i moraju podnijeti ostavke", poručila je Benčić.

Od Sabora stoga članovi platforme traže neovisno istražno povjerenstvo koje će istražiti odgovornost svih iz Vlade upletenih u taj događaj "jer nisu poduzeli određene mjere iako su imali informacije o tome u kakvim se uvjetima živi".

Traže da u tom povjerenstvu budu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom "jer ako će ministarstvo samo sebe istraživati, znamo kakve ćemo rezultate dobiti".

Benčić se osvrnula i na propuste u korištenju Europskog socijalnog fonda za saniranje stanja na području skrbi za starije osobe, za što krive prethodnu SDP-ovu Vladu koja je radila programiranje fondova za ovu financijsku perspektivu, ali i ovu Vladu koja je imala prilike prenamijeniti sredstva.

Možemo! kao rješenje predlaže obnovu cjelokupnog javnog stambenog fonda, pa i u dijelu koji se tiče staračkih domova. Jedini način da ljudi koji imaju prosječne ili ispodprosječne mirovine tamo dobiju smještaj su subvencionirani, javni starački domovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 11:24