PAHOR U NEDJELJOM U 2

'Politička romansa između mene i Kosor bila je velika, a Sanader je bio tvrd pregovarač'

 Screenshot

Gost HRT-ove emisije Nedjeljom u dva bio je bivši slovenski premijer Borut Pahor. Govorio je o tome kako bi riješio hrvatsko-slovenske sporove i do kad će hrvatski štediše čekati novce iz Ljubljanske banke.

Pahor je govorio o aktualnoj političkoj kampanji u Sloveniji. Kazao je kako smatra da je potrebno vratiti povjerenje ljudi prema političarima i uvjeriti ih da će stranke pronaći izlaz iz krize na dobrobit naroda.

Na pitanje kako to da se Slovenija od napredne zemlje pretvorila u državu pred ekonomskim bankrotom te kolika je njegova odgovornost za krizu koja se dogodila u Sloveniji, odgovorio je:

- Moja odgovornost je velika, a ja sam je preuzeo. Priznajem da tada u Sloveniji nismo prepoznali krizu. Kada je pao Lehman Brothers na Wall Streetu i kad je američka vlada govorila o ubrizgavanju 700 milijardi dolara u svoje gospodarstvo mi još nismo bili reagirali.

Popravak odnosa s Hrvatskom, kako kaže, oduzeo mu je dio vremena za oporavak slovenskog gospodarstva 2008. godine, no smatra kako nije pogriješio što je radio na miru i prijateljstvu s Hrvatskom.

Na upit o njegovom odnosu s bivšom premijerkom Jadrankom Kosor te pregovorima o arbitražnom sporazumu Pahor tvrdi da je tražio je da uđu unutar dvorca Trakošćan jer, kaže, nije želio da njihov razgovor prate obavještajne službe.

- Svakog jutra prije susreta u dvorcu u Hrvatskoj velike države poput SAD i Rusije pratile su tijek naših pregovora. Rekao sam joj da nam je ovo posljednja priika da iskažemo povjerenje. Sve je počelo spoznajom da su i Slovenija i Hrvatska ostale same. Nitko više nije htio razgovarati s nama. Iz Bruxsella su željeli zamrznuti pregovore, ali sam znao sam da to nemamo vremena za to - kazao je Pahor.

O pregovorima oko ulaska Hrvatske u EU kazao je kako je Sanader bio uvjeren da je Slovenija premala i da će popustiti pritisku velikih država i kako je bio tvrd pregovarač.

- Rekao sam Sanaderu, a i Merkel, da iako želim Hrvatsku u EU, prije njenog ulaska moraju biti riješena pitanja. Dobili smo i ultimatum iz Bruxsellesa da u nečemu moramo i popustiti. Bili su to psihološki teški trenuci. Kada je Rehn dignuo ruke od nas, Kosor i ja smo nakon neuspjelog atentata u Sloveniji odlučili uzeti stvar u svoje ruke - kaže Pahor.

Kazao je kako nikada nije htio da Hrvatska u Europsku uniju uđe zajedno sa Srbijom, te je dodao kako će Srbija morati priznati Kosovo da bi ušla u EU: - To će se dogoditi samo po sebi. Srbija to već i čini pregovarajući s Prištinom.

O slučaju Ljubljanske banke, kako kaže, razgovarao je s Kosor. Smatra kako se pitanje mora riješiti preko institucije sukcesije u Baselu.

- Hrvatska mora nastaviti primjenjivati odredbe iz ugovora iz 2001. godine i tada neće biti problema - kazao je Pahor.

Pahor je spomenuo i hrvatskog premijera Zorana Milanovića s kojim se povremeno čuje.

- Želim mu svako dobro. Vjerojatno daje sve od sebe, ali nije mu lako. Znam jer sam i ja bio premijer. No, prijateljski mogu reći da je Milanović podcijenio odgovornost koju nosi kao premijer.

Na pitanje da li je postojala romansa s Kosor rekao je: - Mislite na političku romantiku? Ona je bila velika. Dobri smo prijatelji. Čuli smo se prije emisije - zaključio je Borut Pahor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:08