ŠTO SLIJEDI

POLITIČKI ANALITIČARI ZA JUTARNJI O NAJNOVIJIM PREDIZBORNIM TRENDOVIMA 'Rimac je naštetila HDZ-u, ali rejting mu još više nagriza jedna mala ajkula'

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Manje od mjesec dana do izbora, prema posljednjem istraživanju Promocije plus za RTL, SDP-ova Restart koalicija prvi je izbor anketiranih građana, dok je HDZ u mjesec dana izgubio gotovo četiri postotna boda i sada je drugi izbor.

SDP-ova prednost pred HDZ-om mjeri se unutar statističke pogreške, ali negativan trend za HDZ je jasan i očito je da im je afera s vjetroelektranama, nakon koje je uhićeno nekoliko njihovih dužnosnika i službenika, dobro naštetila.

Promašena pretkampanja

S druge strane, raste Domovinski pokret Miroslava Škore, gotovo jednako koliko pada HDZ-a, a Restart koalicija, pak, ovaj mjesec ima manji rejting nego što je mjesec prije imao sam SDP. Ipak, anketa je provedena prije nego što je SDP dogovorio koaliciju s IDS-om.

Da je HDZ-u naštetila afera s uhićenjem smijenjene državne tajnice Josipe Rimac i ostalih osoba povezanih s HDZ-om, smatra i politički analitičar Žarko Puhovski, ali više, dodaje, HDZ-u šteti ujedinjena desnica koja zdesna “kao mala ajkula nagriza njihovo biračko tijelo”.

- Ovo nije sukob HDZ-a i SDP-a, nego sukob HDZ-a i desnice. HDZ-u je sasvim sigurno naštetila ova afera i bila je notorna glupost kad su neki govorili da im to ide u prilog i da su uhićenja namještena, međutim, najviše im šteti to što nemaju dovoljno ‘municije’ na desnoj strani.

Primjerice, puno im je naštetilo to što nisu uspjeli uvjeriti Damira Krstičevića da nosi listu u Dalmaciji jer je on ta veza s desnicom - drži Puhovski. Analizirajući HDZ-ovu pretkampanju i poruke koje šalju preko jumbo plakata, Puhovski kaže da je ona potpuno promašena.

Otegotna okolnost

- To je sve promašeno - smatra Puhovski.

Ni relativno dobro nošenje s krizom u epidemiji koronavirusa, nastavlja Puhovski, neće pomoći HDZ-u. Neće im pomoći ni personalizirana kampanja protiv Bernardića, kaže Puhovski, jer je to imalo smisla samo u unutarstranačkim izborima u SDP-u, a Bernardić je sad skinut s dnevnog reda jer je dvaput zaredom dobio izbore.

- Tu je Bandić imao dobru izjavu kad je rekao da nakon Oreškovića, i Bernardić može biti premijer. Oni koji su doveli Oreškovića, koji ne zna hrvatski, jako su se osramotili, imali su Karamarka koji je inferiorniji prema Bernardiću, njemu jest superiorniji Plenković, ali ovo nisu izbori za predsjednika Republike, nego za Sabor i tko bude imao više mandata, sastavljat će Vladu - zaključuje Puhovski.

Jerko Trogrlić pak smatra da je ova anketa, iako nije relevantna u smislu broja mandata nego samo predstavlja trend, ipak alarmirajuća za HDZ i kako je očito da su im afere naštetile - prvo ona vezana uz preradu nafte u Mađarskoj, a onda i ova s uhićenjima HDZ-ovaca.

- Plenkovića se ne doživljava kao nekoga tko je koruptivan, ali je teško obranjiva pozicija gdje on to tolerira jer on je postavio Rimac za državnu tajnicu - kaže Trogrlić.

Stara lica

Smatra i da je Vlada dobro iznijela koronakrizu i u komunikacijskom smislu, ali sada kad je ta kriza prošla, birači su maknuli to iz fokusa i pitaju se što dalje. HDZ, nastavlja, sada nema rješenje, nemaju pravu kampanju nego misle da će im pobjeda doći sama od sebe samo zato što je Plenković uvjerljiviji od Bernardića i zato što su se dobro nosili s krizom.

Kad je riječ o Restart koaliciji, njihov je problem, dodaje Trogrlić, to što im politiku nose stara lica i birači kojima je dosta HDZ-a ne vide da su oni rješenje.

- Teško je tim biračima objasniti da su Beljak i Bernardić ljudi koji će unijeti revoluciju u politiku i da će Hrvatska doživjeti preporod s njima. Dodatni je problem to što budu li relativni pobjednici, neće imati s kime koalirati - kaže.

Politolog Goran Čular pak kaže da je moguće da je HDZ-u naštetila afera, ali ne može to sa sigurnošću tvrditi, ali s druge strane očito je da raste Domovinski pokret.

- Više-manje promjene su se dogodile na desnici. Naravno da je za HDZ zabrinjavajuće to što ni mjesec dana uoči izbora imaju negativan trend jer teško ga je promijeniti. Uglavnom, vodi se borba na desnici između Domovinskog pokreta i HDZ-a i ona se zahuktava. S jedne strane, to može mobilizirati desne birače, ali može im se sve skupa zgaditi pa da i ne izađu - kaže Čular.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:39