RASPLET PAT POZICIJE

POLITIČKI EKSPERTI 'Petrov smatra da će na novim izborima proći još bolje, ne može ući u koaliciju ni s kim, a da se ne uništi'

Berto Šalaj, politolog i profesor na FPZ-u u Zagrebu: 'U pozadini je procjena Petrova da, ako ne uspije prvi plan, slijede novi izbori na kojima će Most još bolje proći'
 CROPIX

Izbacivanje Drage Prgometa iz Mosta moglo bi predstavljati početak kraja ove političke asocijacije koja je postigla iznenađujuće dobar rezultat na nedjeljnim parlamentarnim izborima, smatraju analitičari.

Politolog Berto Šalaj procjenjuje da je sada najvažnije vidjeti hoće li se i koliko članova Mosta pridružiti Dragi Prgometu. Milanoviću za parlamentarnu većinu treba još 7 ili 8 zastupnika, međutim pitanje je hoće li Prgomet pridobiti na svoju stranu toliki broj Mostovih zastupnika, skeptičan je Šalaj.

“Ovo je izazov Boži Petrovu koji je izišao s planom o stvaranju široke koalicije. Mislim kako je u pozadini procjena Petrova da ako ne uspije ovaj plan, slijede novi izbori na kojima će Most proći još bolje. Osobno nisam siguran u takav razvoj događaja. Radi se o riskantnoj igri jer SDP i HDZ sigurno imaju adute ako se ponove izbori”, drži Berto Šalaj.

Prema mišljenju Dragana Bagića, profesora s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, “reperkusija eliminacije Prgometa je raspad Mosta, ali i stvaranje izlazne strategije za formiranje vlasti s obzirom na to da je Petrov svojim izjavama doveo Most u nemoguću poziciju”.

U novonastaloj situaciji Bagićeva je procjena da Prgomet stoji bolje nego Petrov.

“Mislim da će Drago Prgomet povući još šest ili sedam ljudi, koliko treba za koaliciju s SDP-om. Petrov ne može ući u koaliciju ni s jednom stranom a da se ne uništi”, rekao je Dragan Bagić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:46