‘OVO JE GRDO...‘

Politički obračun u pozadini tragedije: Lokalni SDP koristi smrt pacijenta za rušenje ravnatelja?

‘Baš je ljudski žalosno da neki stranački kolege ni sad nemaju mira, nego za svoje političke spletke koriste tragičnu smrt‘
Bolnica u Čakovcu
 Željko Hajdinjak/Cropix

Koristi li međimurski SDP tragediju u Općoj bolnici Čakovec za rušenje ravnatelja Tomislava Novinščaka? Pitanje je to koje se postavlja od jučer, kad je županijska organizacija SDP-a sazvala konferenciju za medije na temu "stanja" u toj bolnici. Ni 48 sati nakon što je Antunu Topleku u venu ubrizgano smrtonosno sredstvo. Medicinski benzin razorio mu je organizam.

Ovakav potez SDP-a, Međimurci osuđuju. Smatraju da socijaldemokrati iskorištavaju tragediju za pokušaj političkog kadroviranja u čakovečkoj bolnici.

Istovremeno, saznaje Jutarnji, medicinska sestra koja je Antunu Topleku ubrizgala smrtonosno sredstvo u venu, kćer je djelatnika bolnice, visokopozicioniranog člana županijskog SDP-a i člana Odbora za zdravstvo Međimurske županije. On je bio i jedan od pomoćnika bivšeg ravnatelja, kojega je nakon smjene, na tom mjestu zamijenio Tomislav Novinščak.

Tko su potpisnici poziva?

Među potpisnicima poziva za medijsku konferenciju, uz predsjednika međimurskog SDP-a Mladena Novaka – koordinatora stranke za sjever Hrvatske, u čijem je automobilu 2013. godine na bosansko-hrvatskoj granici pronađeno neprijavljenih 74.000 eura - i dvije su djelatnice Županijske bolnice. Saborska zastupnica, primarijus Andreja Marić i šefica infektologije, Tanja Potočnik-Hunjadi, obje su istaknute članice SDP-a.

Andreja Marić borila se za mjesto ravnateljice, međutim poziciju je dobio Tomislav Novinščak. Na tom su natječaju samo njih dvoje bili kandidati. Marić, koja je za vrijeme bivšeg ravnatelja bila šefica internističke službe, iza sebe je imala jaku podršku SDP-a dok je Novinščak u Natječaj ušao bez političkog sponzora.

Andreja Marić je, kao članica Upravnog vijeća, samu sebe kandidirala za poziciju ravnatelja. Uz svoj, dobila je i glas članice Upravnog vijeća iz kvote SDP-a, ujedno i nećakinje predsjednika Novaka.

Napadi i spletke

Osnivač i djelatnici svoj su glas dali Novinščaku, koji je na koncu pobijedio s omjerom 3:2. Tanja Potočnik-Hunjadi, pak, na presicu dolazi iako je službeno na bolovanju. Ovo nije prvi put da SDP pokušava ishoditi smjenu ravnatelja Županijske bolnice Čakovec.

- Napadi na ravnatelja i spletke u određenim bolničkim krugovima traju od njegovog imenovanja lani u svibnju. Dotad je dva mjeseca, od ožujka bio v.d. ravnatelja – kažu nam iz bolnice.

Nitko od sugovornika ne želi javno istupati u trenutku kad je bolnica pod povećalom zbog tragične smrti Antuna Topleka. Političko kadroviranje, ni 48 sati nakon nesretnog događaja, smatraju "gnjusnim".

Tomislav Novinščak po struci je specijalist kirurgije, ali zadnjih je godina u upravnoj strukturi bolnice. Četiri je godine bio ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu. Jedini je docent u međimurskom zdravstvu i jedini postdiplomirani menadžer.

Odmazda prema Novinščaku

U veljači ove godine u bolnicu je doveo osam specijalista, najviše njih iz susjedne Opće bolnice Varaždin.

U međimurskim se političkim krugovima smatra da je odmazda prema Novinščaku, zapravo odmazda prema međimurskom županu Matiji Posavcu. Iako je prvi SDP-ovac Međimurske županije, Mladen Novak ujedno i predsjednik županijske Skupštine, vjeruje se da je krajnji cilj njegove organizacije, rušenje Matije Posavca s pozicije župana. Novak je navodno na župana ljut, još otkad ga je, kao HNS-ov župan i koalicijski partner SDP-a, "ostavio bez nekih očekivanih funkcija".

Međimurski SDP u proljeće je bio pred rasulom. Županijski je odbor 15. svibnja smijenio Mladena Novaka s mjesta predsjednika. Protiv njega je pokrenut stegovni postupak suspenzije, mjere privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija i članskih prava u stranci na dvije godine. No, već sljedeći je dan, Novak izjavio da ostaje predsjednik međimurskog SDP-a. Svoju je smjenu smatrao odlukom "donijetom mimo propisane procedure".

'Ni sad nemaju mira'

Za njegovu je smjenu od 39 nazočnih članova, tada glasalo njih 20, 18 je bilo protiv i jedan je član bio suzdržan. Takav omjer glasova govori o dubokoj podjeli međimurske organizacije SDP-a.

I Novakovi stranačke kolege, oni koji su glasali za njegovu smjenu, osuđuju najnoviji potez predsjednika. Smatraju da postoji i bolji trenutak za, "treba li ga uopće i biti", obračun s ravnateljem, od aktualnog.

- Ovo je grdo za gledati. Baš je ljudski žalosno da neki stranački kolege ni sad nemaju mira, nego za svoje političke spletke koriste tragičnu smrt Antuna Topleka. Ispričavamo se javnosti i obitelji zbog ovakvih poteza članova naše stranke – kažu SDP-ovci, koji ne podupiru politiku Mladena Novaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:06