ODLUKA PO KRATKOM POSTUPKU

POLITIČKI PAD MOĆNE ŽUPANICELovrić Merzel izbacili iz SDP-a: 'Ona je sramota za stranku'

Sisački SDP duže vremena priprema isključenje nekada moćne županice, no čekala se objava optužnice protiv nje
 Cropix

SISAK - Gotovo je što se tiče SDP-ovske karijere Marine Lovrić Merzel, pritvorene sisačko-moslavačke županice.

Gradski odbor SDP-a Siska na hitno sazvanoj sjednici u utorak 22. srpnja u 17 sati jednoglasno je odlučio da joj nije mjesto u SDP-u.

JUTARNJI EKSKLUZIVNO DOZNAJE Marinu Lovrić Merzel danas će izbaciti iz SDP-a

- U SDP-u nema mjesta i neće biti mjesta za pojedince koji su javnu službu odlučili iskoristiti za osobno bogaćenje, rekla je nakon sjednice Gradskog odbora predsjednica sisačkog SDP-a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Dodala je da Gradski odbor SDP-a u potpunosti podržava rad svih nadležnih državnih tijela u otkrivanju nepravilnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sumnja u najteža koruptivna djela za koje se tereti Marinu Lovrić Merzel izaziva zgražanje i sram kod svakog člana SDP-a koji poštuje i provodi programska načela stranke, a koja su nespojiva s korupcijom i kriminalom, što se posebno odnosi na obnašanje odgovorne javne dužnosti na koju je netko izabran kao kandidat SDP-a, rekla je Ikić Baniček.

Na pitanje novinara znači li Lovrićkino isključenje iz SDP-a da je SDP izgubio vodeću funkciju na čelu Županije, Kristina Ikić Baniček odgovorila je da se to formalno može i tako tumačiti. - Međutim, Marina Lovrić Merzel izabrana je od građana na tu dužnost, te ona i dalje ostaje županica bez obzira na to što je isključena iz stranke. Ostaje županica dok sama ne odluči drukčije.

Na hitno sazvanu sjednicu Gradskog odbora SDP-a odazvalo se 11 od 17 članova. Osim njih došli su i neki sisački predstavnici u vodstvu županijske organizacije SDP-a. Sjedinica, zatvorena za javnost, trajala je kratko, svega petnaestak minuta i, kako doznajemo, osim predsjednice Ikić Baniček, svega su još dvojica članova sudjelovali u raspravi. Nakon toga članovi Gradskog odbora jednoglasno su zaključili da je Marina Lovrić Merzel pekršila programska načela i ciljeve strankie te time šteti ugledu stranke zbog čega joj se izriče mjera isključenja itz SDP-a.

Na odluku Gradskog odbora isključena županica može izjaviti žalbu Statutarnoj komisiji SDP-a Hrvatske.

Kako doznajemo, sisački SDP duže vremena priprema isključenje nekada moćne županice i prve žene SDP-a Sisačko-moslavačke županije, no čekala se objava optužnice protiv nje. Kako je u međuvremenu proširena istraga, a USKOK Marinu Lovrić Merzel dodatno tereti za vrlo teška kaznena djela, kojima je sada pridodano i primanje mita, sisački SDP odlučio je reagirati žurno i isključiti je iz članstva. Nisu je mogli isključiti ranije sve dok je formalno bila članica Predsjedništva i dok nisu ispunjeni ostali statutarni razlozi.

Odmah nakon što je pritvorena, Marina Lovrić Merzel dala je ostavke na mjesto predsjednice Županijske organizacije SDP-a Sisačko-moslavačke županije i na mjesto članice Predsjedništva SDP-a. Učinila je to, kako je obrazložila, da ne bi štetila ugledu stranke. Hrvatska javnost očekivala je da će predsjednik SDP-a Zoran Milanović ili Predsjedništvo isključiti iz stranke županicu Lovrić Merzel, no to se nije dogodilo.

Odlukom sisačkog Gradskog odbora SDP-a da to on učini Milanović je elegantno izbjegao nužnost odlučivanja u ovom škakljivom slučaju. Zbog toga ne treba isključiti mogućnost da je Sisak povukao taj potez u dogovoru s Iblerovim trgom, što je Kristina Ikić Baniček odlučno opovrgla ističući da SDP nije stranka koja djeluje na daljinski.

Nije, međutim, isključeno niti da je to samostalna odluka Siska, jer Kristina Ikić Baniček sigurno nije zaboravila da je upravo Marina Lovrić Merzel zatražila raspuštanje sisačke organizacije SDP-a i njezino izbacivanje iz stranke jer nije poslušala nalog županice da odustane od kandidature SDP-a za gradonačelnicu. Kolo sreće se okrenulo. Kristina Ikić Baniček postala je gradonačelnica i dočekala je prigodu da iz SDP-a izbaci Marinu Lovrić Merzel i tako ona postane najmoćnija SDP-ovka cijele regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:53