KRAJ JEDNE ERE

Politički pad ‘vječnog‘ Komadine: Smatrali su ga neuništivim, a sada je doživio najteži poraz

Zlatko Komadina je ovoga vikenda porazom na vlastitom terenu praktički ostao bez utjecaja u SDP-u

Zlatko Komadina

 Matija Djanjesic/Cropix

Izborom Ivice Lukanovića, poduzetnika i bivšeg gradonačelnika Kastva, za novog predsjednika primorsko-goranskog SDP-a okončana je era donedavno jednog od najutjecajnijih SDP-ovaca, primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine.

Lukanović je, naime, na unutarstranačkim izborima u subotu sa 603 naspram 568 glasova pobijedio Vojka Brauta, koji je bio Komadinin izbor. Braut je riječki odvjetnik, od posljednjih lokalnih izbora i zamjenik župana, kojeg je Komadina izabrao za svojeg nasljednika na čelu primorsko-goranskog SDP-a, vjerojatno i za župana, kada mu istekne mandat, no za 30-ak glasova prevagnula je Lukanovićeva struja. Pred SDP-ovim članicama i članovima bila su tako, po njegovim riječima, dva vrlo različita koncepta, jedan koji nudi politiku kontinuiteta, a drugi politiku promjena. Novi je predsjednik kazao da su SDP-ovci odlučili da im je potrebna sustavna i temeljita promjena.

Braut, kojemu je 38 godina, u SDP-u je od 2004., a ovo mu je već drugi poraz na unutarstranačkim izborima. Posljednji puta natjecao se za mjesto SDP-ovog gradonačelničkog kandidata protiv Marka Filipovića, aktualnog riječkog gradonačelnika, koji je i sada potvrdio svoju stranačku funkciju predsjednika riječkog ogranka, pobjedivši Aleksandra Buloga. Nakon toga, Brauta je Komadina na zadnjim lokalnim izborima stavio na svoju listu kao kandidata za zamjenika, a potom ga je, najavivši svoje povlačenje, predstavio kao kandidata za predsjednika županijskog stranačkog ogranka koji uživa njegovu podršku. Braut se u svojim javnim istupima odredio protiv stranačkih čistki u kojima su, među ostalima, nastradali istaknuti SDP-ovci iz PGŽ-a Erik Fabijanić i Sanja Udović. U njegovoj kampanji, podršku su mu iskazali utjecajni SDP-ovci iz Komadininog kruga, među ostalima, Romana Jerković, Vlado Šepčić, Željko Lambaša i Walter Volk.

Ivica Lukanović, poduzetnik rođen 1969. godine, u SDP-u je aktivan već 30 godina, a bio je gradonačelnik Kastva u dva mandata, nakon čega ga je na toj funkciji naslijedio 34-godišnji Matej Mostarac. Upravo je Mostarac, jedna od SDP-ovih zvijezda u usponu, kao i riječka dogradonačelnica Sandra Krpan te Saša Đujić, kao potrpedsjednički kandidati, sada bio dio Lukanovićeve kampanje. Riječ je o mladim SDP-ovim snagama, a članovima su, tijekom kampanje, obećali promjene, otvorenost za nove ljude i nove ideje.

image

Ivica Lukanović

Davor Zunic/Cropix

S Brautovim porazom, Zlatko Komadina sada je praktički ostao bez utjecaja u SDP-u, a poraz njegovog protežea težak je politički udarac. Mnogi u riječkom i primorsko-goranskom ogranku stranke zamjerali su mu čuvanje leđa bivšem predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću i nisu zaboravili Bernardićev potez, kada je istaknute SDP-ove, među ostalima i Vojka Obersnela, stavio na dno liste kandidata za Sabor. Vojko Obersnel izabran je, pak, uz Marka Filipovića za potpredsjednika riječke gradske organizacije SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 19:27