KOMENTAR O PODRIJETLU

POLITIČKI POTRES U KARLOVCU Potrpredsjednica Gradskog vijeća (HNS) dala ostavku zbog diskriminirajućih izjava gradonačelnika Damira Jelića (HDZ)

Damir Jelić
 Robert Fajt / CROPIX

Marina Novaković Matanić (HNS) podnijet će ostavku na mjesto potpredsjednice Gradskog vijeća Karlovca jer je povrijeđena diskriminirajućom izjavom gradonačelnika Damira Jelića (HDZ) na račun njezina podrijetla, koju joj je uputio na sjednici vijeća jer je kritizirala odluku da gradsko komunalno poduzeće jedan stroj donira susjednoj općini Vojnić.


Marini Novaković Matanić podršku su dali stranački kolega Nikola Badovinac te Snježana Kirinić iz Hrvatskih laburista, pa su zajednički osudili gradonačelnikov komentar: "S obzirom na vaše podrijetlo čudi me da nemate emotivan odnos prema kraju kojem pripadate, a to je prezime i to me čudi, obično čovjeka nešto veže po pitanju tih ljudi. Govorim što mislim, gdje je problem?"


- Deplasirano je u nedostatku argumenata pozivati mene na senzibilitet prema svome podrijetlu. Moje podrijetlo je karlovačko, za razliku od gradonačelnikovog, ali to meni nije važno, već njegov rad. Uplitanje jednog gradonačelnika u narodnost i podrijetlo bilo kojega građanina je bezobrazno prema svima, a jučer prema meni. To što se on na kraju išao ispričavati, meni ništa ne znači - kazala je Marina Novaković-Matanić, pozivajući ga na isrpiku svim građanima.


Podsjetila je da je od gradonačelnika ranije dobila Majku Božju, što joj se nije svidjelo jer "živimo u sekularnoj državi i ne može joj davati vjerska obilježja".


Iskoristila je priliku pa osudila što je Jelić na istoj sjednici bez obrazloženja odbacio svih 28 amandmana oporbe na prijedlog gradskog proračuna za sljedeću godinu, a onda prozvala i Damira Mandića, predsjednika Vijeća jer je dozvolio takvo ponašanje gadonačelnika.


- Podnijet ću ostavku i jer se SDP idući tjedan namjerava “napucavati” sa mnom i optuživati da idemo u koaliciju s HDZ-om jer oni neće biti za moju smjenu. Ja im to neću dopustiti. Mene za to neće nitko optuživati jer ja, za razliku od nekih u SDP-u, nisam surađivala s HDZ-om, poručila je, dodavši da će novog potpredsjednika, budući da to mjesto pripada oprobi, predložiti sada najbrojniji Klub HNS-HL-nezavisni Davor Petračić, ne SDP - kritizirala je usput Novaković Matanić svoj bivši SDP, stranku iz koje je prije mjesec dana prešla u HNS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:05