NASTAVAK SUKOBA

Politički rat zbog ‘Čačićevog lockdowna‘, uključili se i HDZ-ovci, pljušte optužbe zbog kava u Međimurju

Iz Varaždinske su županije rekli da su gradonačelnik Čehok te HDZ-ovci Habijan i Jenkač svojim postupcima poslali "opasnu poruku".
Ivan Čehok; fotografija koju je objavio Damir Habijan; Radimir Čačić
 Bruno Konjević, Željko Hajdinjak/cropix; Damir Habijan/facebook

Varaždinski župan Radimir Čačić i gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok nikako se ne mogu složiti oko epidemioloških mjera, koje bi zaustavile širenje koronavirusa Varaždinskom županijom, europskom žarištu covida-19.

Nakon što je na Čačićevo inzistiranje Nacionalni stožer odobrio strože mjere za varaždinsko područje - koje su danas najstrože u Hrvatskoj - Ivan Čehok kritički se osvrnuo na, između ostaloga, ishođenu zabranu rada ugostiteljskih objekata, sportskih treninga i natjecanja, kazališnih predstava.

- Glupost je reći da su kafići izvor zaraze, treba ciljano testirati industrijske pogone, recimo - rekao je Ivan Čehok, pa prema televizijskom prilogu N1, otišao na kavu u Čakovec.

Ivan Čehok za Jutarnji list je demantirao da je u Čakovcu pio kavu i da tako prkosi strogim mjerama u Varaždinskoj županiji.

- Ne znam o čemu je tu riječ. Ja nikada nisam izjavu dao za N1. Samo sam im rekao da su, koliko čujem, krčme prema Međimurju pune. Nisam idiot, pa nije stvar u tome gdje tko kavu pije - ustvrdio je Ivan Čehok, na početku razgovora.

Na kraju razgovora se korigirao:

- Nisam išao piti kavu, nego sam bio s obitelji na izletu pa i ručku - rekao je pa dodao: - Nije bitno gdje tko pije kavu, nego da se testiramo.

Što se samih mjera tiče, Čehok veli da protiv zatvaranja ne bi imao ništa, „ako je to cijena da se spasimo“.

- Za Isusa Krista, ja sam doktor filozofije, elementarna logika je induktivna metoda. Eliminacija određenih izvora. Ne znam odakle logika da se to događa u kafićima? Sad imamo veliki problem i pseudorješenje. Uzrok eksplozije zaraze je radni etos - kaže.

Čehok to neće reći, ali pritom misli na priče koje se šire Varaždinom o gazdama tvornica koji ne dozvoljavaju ostanak u samoizolaciji, želi li se zadržati posao.

- Gazda nam je rekao da se međusobno dogovaramo navesti jedne druge kao kontakte da bismo mogli ostati doma i da to kod njega ne pali - tvrde nam radnici u pogonu jednog od poduzeća.

Grad Varaždin zatražio je ciljana testiranja i ponudio se platiti ih, ali dosad, kaže Čehok, nisu dobili odgovor.

Gradonačelnik Varaždina još kaže da od selektivnog zatvaranja nema ništa.

- Nisam protiv lockdowna, ali ne selektivnog. Ako se zatvaramo, zatvorimo sve. U subotu su šoping centri i trgovine bile pune. Šoping centre treba zatvoriti - kaže.

Župan Čačić Jutarnjem je, na molbu za komentar, poslao nekoliko linkova. Jedan je na tekst o istraživanju američkih sveučilišta Stanford i Northwestern, prema kojemu su teretane, restorani i hoteli najčešće mjesto prenošenja koronavirusa. U drugome hrvatski znanstvenik u Kanadi, Igor Štagljar kaže da je Toronto sa 6,2 milijuna stanovnika u lockdownu, a dnevno ima 420 zaraženih, što je 8,5 puta manje od Hrvatske.

I treće, aktualne brojke. Varaždinska županija danas je imala 274 novooboljela, na bolničkom liječenju ih je 191, petero je umrlih. S ovim je brojkama, Varaždin i dalje, s 1.541 slučajem i incidencijom od 925 u sedam dana, prvi u Europi na 100.000 stanovnika. Slijedi ga susjedna, Međimurska županija, u kojoj je tijekom sedam dana zabilježeno 944 slučaja, incidencija je 862.

REAKCIJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

'Čehok, Habijan i Jenkač obezvrijedili epidemiološke mjere'

Varaždinska je u županija u nedjelju konstatirala da su gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok te saborski zastupnici Hrvatske demokratske zajednice Damir Habijan i Siniša Jenkač poslali opasnu poruku kada su epidemiološke mjere koje su uvedene u županiji "obezvrijedili" kada su otišli u Međimurje.

"U Varaždinskoj županiji ukupno je 2.195 oboljelih od koronavirusa, u bolnici s težom kliničkom slikom je njih 191, 15 osoba je na respiratoru. Ukupno je do sada u Varaždinskoj županiji umrlo 59 osoba. Od početka studenog broj osoba na bolničkom liječenju povećao se za 136 posto", stoji u priopćenju županije koje je naslovljeno 'Mi nećemo na kavu u Međimurje'.

"Svi oboljeli, oni na respiratorima i u bolnici, liječnici i medicinsko osoblje koji su na rubu izdržljivosti vjerojatno neće na kavu u Međimurje, koje je od jučer prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svrstano na drugo mjesto regija po broju zaraženih u cijeloj Europi", nastavljaju iz Varaždinske županije.

"Obezvređivanje i ne poštivanje mjera od strane gradonačelnika Čehoka, saborskih zastupnika Habijana i Jenkača opasne su poruke. Pozivamo građane na odgovorno ponašanje jer zdravlje Vas i Vaših najbližih važnije je od politikantstva ljudi bez odgovornosti", zaključili su u priopćenju.

Šef varaždinskog HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan u subotu je na Facebooku je objavio fotografiju da pije kavu u Čakovcu, a Varaždinski.hr piše da je kritiku na račun uvedenih mjera uputio i Jenkač, novomarofski gradonačelnik.

Habijan je rekao da je on fotografijom odgovorio na uvođenje mjera. "Da, to je moj komentar ovih mjera. Pijenje kave na otvorenom, ne vidim u čemu je problem. Nisam protiv mjera, ali nisam za ovakve mjere", dodao je za Varaždinski.hr. (Damjan Raknić)

ODGOVOR IZ GRADA

'Nećemo se spuštati na Čačićevu razinu'

Na priopćenje Varaždinske županije u nedjelju poslijepodne brzo je odgovorila varaždinska gradska uprava. Njezin dopis u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Grad Varaždin, kao što je gradonačelnik i rekao, ne misli se spuštati na županovu razinu rasprave.

Grad i dalje ostaje pri svojem prijedlogu da se HITNO pristupi testiranju zaposlenika u onim tvrtkama koje su bile žarište prenošenja virusa jer je jasno da posljednje mjere neće donijeti bitno poboljšanje. To u međuvremenu radi Zagreb, što bismo i mi u Varaždinu napravili da imamo ovlasti Zagreba i županija.

Na žalost, premda nam je svima jasno da je to jedino rješenje, grad za sada nije primio nikakav odgovor na svoj prijedlog ni od županijskoga ni od državnoga stožera.

Grad je spreman i sufinancirati testove. Isto tako pozivamo župana da konačno počne isplaćivati sredstva varaždinskim obrtnicima i poduzetnicima kojima je do sada isplatio točno – NIŠTA! Ako je župan uvjeren da će ovim mjerama nešto postići, neka izvoli pomoći svim poduzetnicima. Grad je u međuvremenu donio niz mjera s ukupno 10-tak milijuna kuna pomoći.

Isto tako, neumjesno je da županija pod svoju objavu stavlja fotografije oboljelih i medicinskoga osoblja jer ono radi nadljudski budući da već nekoliko godina, dakle ne SADA, nedostaje liječnika i medicinskih sestara. To je izravna odgovornost župana.

Ovime prekidamo bilo kakvu daljnju raspravu, zaključuje se u priopćenju iz Grada. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:47