O AFERI JANAF

Politički tajnik Domovinskog pokreta: ‘Kad mladi gledaju takve stvari, mislim da zato i idu van‘

Mislim da je 50-ak dužnosnika pod istragom, osumnjičeno, u pritvorima. Mislim da je to malo previše, smatra Radić
Mario Radić
 Goran Mehkek/Cropix

Politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić za Dnevnik Nove TV komentirao je aferu Janaf i može li se riješiti problem načina kadroviranja i upravljanja državnim tvrtkama.

- Mi cijelo vrijeme imamo tu situaciju da su natječaji de facto fingirani, što svi priznaju. Čuli smo i razgovor gospođe Zadravec i ministra Beroša gdje se jasno reklo tko odlučuje o čemu - kazao je Radić.

Otkrio je i kako bi Domovinski pokret riješio problem kadroviranja. '

- Mi bi riješili tako da okrenemo trenutni redoslijed. Trenutni redoslijed je da prvo ide članska iskaznica, i tu se provjeri. Onda nakon toga je li imao školu, pa onda stručnost i poštenje. Treba okrenuti da je prvo stručnost, poštenje, pa članska iskaznica na zadnjem mjestu - kazao je.

Na pitanje ima li on dokaz da je u nekoj javnoj tvrtki nešto fingirano, Radić kaže da ''u svim javnim natječajima koji budu uvijek bude kandidat koji već otprilike figurira u medijima".

Smatra da je jedno od rješenja i da se privatizira sve što ono što državi nije potrebno, čime bi se smanjilo polje korupcije.

- To je jedno od rješenja, ali se ne može sve privatizirati. Imate vode, šume, energetiku i ja mislim da je Janaf jedna od tih firmi koje se ne bi smjelo privatizirati. Energetska neovisnost je jako bitna. Imamo situaciju da ovisimo o puno toga u svijetu, jedna od tih stvari ne smije biti i energetika - kazao je Radić.

Kaže da bi zapošljavanje stranih državljana na međunarodnom tržištu koji bi vodili hrvatske državne tvrtke bio ''totalni poraz Hrvatske''.

- Kada ste vi premijer i kad postavljate ministre i državne tvrtke, vi morate preuzeti odgovornost. To je nonsens svih nonsensa - kazao je.

Smatra da su današnja uhićenja poraz premijera Andreja Plenkovića.

- Izbornik u nogometu postavi igrače i ima loše rezultate. Tko prvi ispašta posljedice? Izbornik - kazao je Radić.

Kazao je i da ne zna hoće li ova hobotnica stati kod Dražena Barišića.

- U posljednjih 90 dana mislim da je 50-ak dužnosnika pod istragom, osumnjičeno, u pritvorima. Ja mislim da je to malo previše. Kad ljudi mladi gledaju takve stvari, mislim da je to prvi razlog zašto odlaze. Kad vide kako se postavljaju direktori, državni ispiti, to je tiha revolucija. Nisu izašli na izbore, ali su otišli van - kazao je Radić za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:06