RAT U SDP-U

POLITIČKI TAJNIK SDP-a POZVAO NA KAŽNJAVANJE POBUNJENIKA U međuvremenu se u stranci pojavila još jedna struja: 'Ne vršite pritisak na nas!'

 
Davorko Vidović
 Marko Todorov / CROPIX

Pobuna protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića ne može proći bez sankcija. Pobunjenike treba suspendirati. Oni su pokrenuli priču svjesni da krše sva moguća pravila i Statut SDP-a, i to se mora sankcionirati, rekao je Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a, ocjenjujući kako su Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i drugi inicijatori pobune protiv Bernardića pokrenuli proces koji vodi u raskol SDP-a.

To je, proizlazi iz razgovora s Vidovićem, put s kojega nema povratka i morao bi završiti izbacivanjem pobunjenika iz SDP-a. Na pitanje smatra li da treba izbaciti iz stranke sve potpisnike pisma kojim se od Bernardića traži da odstupi s čela stranke, Vidović je odgovorio da ne treba to biti kriterij, nego sankcije trebaju snositi oni koji su sve pokrenuli.

Destruktivnost

- Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić su članovi Predsjedništva SDP-a, no nikad na sjednicama Predsjedništva nisu rekli ni riječ o tome što misle o Bernardićevu vođenju stranke. Čak ni u rujnu prošle godine, kada je predlagao Glavnom odboru da se na konvenciji glasa o nepovjerenju predsjedniku stranke, Grbin nije tu temu otvarao na Predsjedništvu. Kako će se rukovoditi strankom ako njezin potpredsjednik na ovakav način opstruira - kaže Vidović.

Politički tajnik pritom ističe da uopće ne govori o Bernardiću i tome kako vodi stranku, nego o destruktivnom ponašanju dijela stranačkog vodstva koje se, kako kaže, veseli svaki put kada rejting SDP-a padne jedan posto.

Kakav će biti ishod najnovijih sukoba u SDP-u, u ovom je času teško predvidjeti, no “pobunjenici” kažu da bi se situacija trebala početi raspetljavati od ponedjeljka. Tada, kaže nam jedan od njih, namjeravaju tražiti sazivanje sjednice Predsjedništva ako Davor Bernardić ne reagira na sve javne pozive da podnese ostavku.

- Još uvijek nemamo njegovu reakciju i ako tako ostane, tražit ćemo da sazove Predsjedništvo i da unutar stranke o tome raspravljamo. S tim zahtjevom ići će i pismo koje ćemo prezentirati na sjednici Predsjedništva - kaže jedan od članova Predsjedništva SDP-a.

Ponavlja kako više nema povratka i kako će doista biti tako da će ili Bernardić odstupiti, ili će oni snositi sankcije.

- Ako se on i dalje bude odupirao, bojim se da to stranka neće moći izdržati. No, uvjeren sam da će i Komadina uvidjeti da ne može više podržavati Beru jer je i njemu jasno da nije dobro - smatra član Predsjedništva.

Korištenje imena

U međuvremenu se javila još jedna struja u SDP-u. Osmero gradonačelnika - Trogira Ante Bilić, Ploča Mišo Krstičević, Supetra Ivana Marković, Ogulina Dalibor Domitrović, Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, Čakovca Stjepan Kovač, Nove Gradiške Vinko Grgić i Koprivnice Mišel Jakšić - objavilo je pismo u kojem od “pobunjenika” traže da se na njih ne vrši pritisak. “Svi oni koji sudjeluju u različitim inicijativama kojima smo svjedoci ovih dana moraju s velikom pažnjom komunicirati sadržaje svoje inicijative, ali ne smiju koristiti imena nas gradonačelnika i načelnika koji smo zainteresirani jedino za snažan SDP.

Molimo da se na nas ne vrši pritisak da stavljamo svoj potpis na pismo koje ne nudi nikakva konkretna rješenja”, poručili su gradonačelnici, pozivajući glavne protagoniste ovih događaja “da svoje djelovanje podrede glavnom cilju: završetku unutarstranačkih sukoba i osnaženju stranke. Ako to podrazumijeva i nove izbore unutar stranke za predsjednika i Predsjedništvo, takvu odluku treba donijeti na tijelima stranke”.

Jakšić o pobuni

Među potpisnicima nema riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela koji je i sam izjavio da Bernardić treba odstupiti, sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček koja smatra da treba otići cijelo vodstvo, kao ni gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića koji ima isti stav kao i Ikić Baniček.

U cijeloj je priči zanimljiv gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji se do prije nekoliko dana svrstavao u skupinu pobunjenika, tim prije što je počeo seriju javnih istupa u kojima se kritiziralo Bernardića i vodstvo stranke, a sada se pridružio kritici “pobunjenika”.

Na pitanje znači li pismo da je prešao na Bernardićevu stranu, odgovara negativno i pojašnjava kako SDP-u trebaju promjene, ali ne na način na koji bi ih proveli Grbin i Hajdaš Dončić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 19:21