RODITELJI U ŠOKU

‘Polizat ću te pa ćeš dobiti koronu!‘: Skandalozno zastrašivanje tinejdžera po gradskim autobusima

Problem gužvi nastaje zbog učenika koji se ‘natrpaju‘ u jedan autobus, a ni umirovljenici ne odustaju od jutarnjeg odlaska u grad
 čitatelj/Zadarski.hr

Kako provoditi epidemiološke mjere protiv koronavirusa u gradskim i prigradskim autobusima? Ovaj nimalo lak zadatak pao je na leđa pripadnicima Civilne zaštite Grada Zadra koji zadnja dva tjedna na sve moguće načine pokušavaju uvesti reda među brojne tinejdžere koji u ranim jutarnjim satima iz prigradskih i drugih naselja dolaze u školu u Zadar. Većina ne poštuje protuepidemijske mjere, ne nose maske, ne održavaju distancu, a kako su na istim linijama voze mnogi umirovljenici, jutarnje gužve u autobusima postale su prava žarišta za širenje virusa, piše Zadarski.hr.

Civilna zaštita Grada Zadra prošli je ponedjeljak dobila bezbroj poziva zabrinutih roditelja i građana koji upozoravaju na velike gužve na Liburnijinim linijama te na krajnje bezobrazno ponašanje pojedinih tinejdžera koji, kažu, zastrašuju svoje kolegice u autobusu prijeteći im da će ih "polizati po licu kako bi dobile koronu”.

Što se točno događa u javnom prijevozu, upitali smo Matu Lukića, voditelja postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra čiji pripadnici zbog gužvi i nedoličnog ponašanja maloljetnika od početka škole patroliraju po autobusima kako bi natjerali građane da poštuju epidemiološke mjere na linijama gradskog i prigradskog javnog prijevoza..

- Početkom prošloga tjedna primili smo više dojava kako je stanje u autobusima neprimjereno te da se stvaraju velike gužve u ono vrijeme kad djeca idu i vraćaju se iz škole. Također smo dobili dojave o tome da se tinejdžeri pomalo dokazuju, pa zastrašuju svoje kolegice i kolege iz škole. Moram priznati kako je uvođenje reda u gradski prijevoz bio pomalo izazovan. Usudio bih se reći da je to čak jedan od najvećih problema koje smo imali - objašnjava Lukić dodajući kako problem gužvi u autobusima nastaje zbog učenika koji se "natrpaju" u jedan autobus.

- Vozač ne može otići bez djece, a niti ima ovlasti da u autobusu glumi policajca koji će rastjerivati djecu ili pak nekoga neće pustiti u vozilo. Imali smo i problema jer nisu nosili maske. Stavili bi ih kad bi prošli pored vozača, a onda kad bi se maknuli u stražnji dio busa bi ih skinuli - govori Lukić napominjući i kako umirovljenici ne odustaju od ranojutarnjih odlazaka u grad pa se zajedno sa srednjoškolcima guraju u autobus.

Kako bi uveli reda u gradskim autobusima Civilna zaštita grada Zadra uvela je ukupno šest patrola, odnosno 12 pripadnika civilne zaštite koji reguliraju gužvu u javnim autobusima, piše Zadarski.hr.

- Odmah drugi dan po dojavi građana o gužvi poslali smo tri patrole kako bi prekontrolirali autobuse i priskočili u pomoć vozačima. No početne tri kontrole nisu bile dovoljne pa smo u srijedu poslali još tri, tako da sad, u vrijeme odlaska srednjoškolaca u školu i pri njihovu povratku u autobusima dežura Civilna zaštita. Zbog uvođenja pripadnika CZ unutar autobusa od građana smo krajem tjedna počeli primati pozitivne reakcije - istaknuo je Lukić dodajući kako pripadnici CZ već dvjesto dana rade u tri smjene i kontroliraju provedbu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na koji način Liburnija rješava problem gužve u vlastitim autobusima, objasnio nam je Slobodan Erslan, voditelj prometno operativnog odjela u ovoj gradskoj tvrtki.

- Znali smo da će početkom školske godine doći do problema gužve prilikom prijevoza djece u školu. Nemoguće je uvesti po jedan autobus za svaki razred, a svi se djelatnici trude da raspored što više prilagodimo učenicima kako bi rasteretili gužve. U javnom prijevozu je gotovo nemoguće ispoštivati fizičku distancu, ne samo u Zadru, već i u drugim većim gradovima, jer bi poštivanje svih mjera značilo da autobus može voziti samo s deset posto kapaciteta - objašnjava Erslan dodajući kako su početkom školske godine maksimalno pojačane sve linije koje vode do srednjih škola. Tako su linije koje prometuju prema Boriku, Bilom brigu, Dračevcu i Diklu svaka dobile po još jedan autobus, a stanje na prigradskim prometnicama se pojačalo za čak desetak autobusa.

- Početkom školske godine najveći problem smo imali na linijama koje voze iz Vira, Privlake, Nina i Vrsi gdje umjesto dosadašnja dva autobusa sada prometuju tri. Također smo uveli i to da prigradski autobusi sad ne ostavljaju djecu na kolodvoru, već ih voze u školu - ističe Erslan dodajući kako autobusi iz Vrane, Biograda i Pridrage, nakon što učenike koji trebaju ići na Poluotok ostave na stanici, nastavljaju svoje prometovanje prema novoj tehničkoj školi i Boriku.

- Ovim putem bih molio sve one koji nužno ne moraju, da se ne voze autobusima kad su vršna opterećenja, a to je ujutro između 7.20 i 7.40 sati te popodne između 13 i 14 sati - apelirao je Erslan.

Apel roditeljima

Načelnik stožera civilne zaštite Grada Zadra Ante Babić rekao je kako se stanje u gradskim autobusima za vrijeme vršnih opterećenja uvelike popravilo otkad se u njima voze pripadnici CZ.

- Pripadnici sad osim u autobusima patroliraju i na kolodvoru te pritom paze da ne dolazi do pojačanih gužvi i na mjestima gdje se izrađuju učenički pokazi. Iako sat vremena prije početka škole prema srednjima prometuje nekoliko autobusa, većina učenika odabire onaj posljednji te i tako stvaraju gužvu. Među tinejdžerima se zna dogoditi i da nekoga uhvate u 'đir' pa nekom učeniku skinu masku i ne žele mu je vratiti stoga molimo i roditelje da upozore svoju djecu kako da se ponašaju - apelirao je za Zadarski.hr načelnik stožera Ante Babić. 

‘Češljanje‘ gradskih i županijskih tvrtki

Pripadnici CZ u petak su pročešljali sve gradske i županijske tvrtke jer su dobili niz dojava da se djelatnici ne pridržavaju epidemioloških mjera, dok s druge strane traže od svojih korisnika da ih poštuju.

- Postrojba svakodnevno obilazi tvrtke, ali smo prošli tjedan imali i pojačani nadzor gdje smo utvrdili nekoliko nepravilnosti. Najviše je riječ o nenošenju maski za lice, dok su gotovo svi uredno imali izvješene plakate o koronavirusu kao i dezinficijense - kaže Ante Babić, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra dodajući kako se svi u svako vrijeme trebaju pridržavati epidemioloških mjera.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2020 03:51