NEUGODNA ‘ČESTITKA‘

Poljak nakon četiri godine dobio kaznu za parkiranje u Dubrovniku: Uredno sam platio, namjerno to rade!

Nezadovoljni turist tvrdi kako je parkirališnu kartu kupio, za što ima i dokaz, a sada mora platiti više od dvije tisuće kuna kazne
Privatna arhiva
 Dubrovački vjesnik

Poljak koji živi u Nizozemskoj požalio se redakciji Dubrovačkog vjesnika kaznom od 288 eura koja mu je stigla na kućnu adresu zbog neplaćenog parkiranja u Ulici Petra Krešimira IV, u Dubrovniku, u studenom 2017. godine. Ovaj je turist uvjeren kako je nepravedno kažnjen i prilaže fotografiju parkirališne karte istaknutu pod vjetrobranskim staklom svog kampera.

- Tada sam bio na proputovanju Europom sa svojom obitelji. Imam dokaz kako novčana kazna koju je ova tvrtka izdala nije točna i vjerujem da je to učinjeno s namjerom, jer teško je nakon četiri godine, kad je primiš, išta više dokazati – kaže ovaj Poljak s nizozemskom adresom koji je kaznu platio, ali je podnio žalbu nizozemskoj tvrtki koja je preuzela naplatu jer, tvrdi, kaznu 2017. nije našao za brisačem. Slučaj je, kaže, ponovno otvoren i čeka odgovor.

Nezadovoljni turist tvrdi kako je parkirališnu kartu kupio, fotografirao oko 14 sati, a vrijedila je do 18,22. No, Sanitat mu je u 16,09 napisao kako zbog neplaćenog parkiranja mora platiti dnevnu parkirališnu kartu u iznosu od 65 kuna. Ulica Petra Krešimira u trećoj je zoni naplate. Cijena sata parkiranja u studenom je pet kuna, a na fotografiji je vidljivo da je uplaćeno 20, što je trebalo biti dovoljno za četiri sata. Umjesto 65, Poljak tvrdi kako sada mora platiti više od dvije tisuće kuna. Dok čeka ishod žalbe, postavlja se pitanje, zbog čega bi se Sanitatu isplatilo mjesecima tragati za turistima neplatišama?

- Većina stranaca uredno plati parkirališnu kartu, ali se svake godine susrećemo i s onom manjinom koja ne plaća pa u tom slučaju idemo preko specijaliziranih firma za naplatu potraživanja u njihovim matičnim zemljama, koje u stupaju u kontakt s njihovim ministarstvom unutarnjih poslova, prevodimo kazne i šaljemo ih u njihovu državu. Postupak traje mjesecima, ovisno o tome koliko brzo njihov MUP dostavi podatke, zaprimaju li osobe opomene, itd. Rijetko tko može izbjeći plaćanje. Mi dobijemo samo čistu naplatu kazne, a ostali troškovi idu toj stranoj specijaliziranoj firmi – kaže Tomislav Tabak, direktor gradskog društva Sanitat.

Jesu li dubrovačke ulice dovoljno dobro označene upozorenjima tko gdje smije parkirati? Kad je Grad Dubrovnik donio odluku da na uličnim parkiralištima u blizini spomeničke jezgre svoja vozila smiju parkirati samo oni sa Sanitatovom povlaštenom kartom, a nju može kupiti isključivo domicilno stanovništvo, ovo je gradsko poduzeće uz postojećih 20, postavilo još 24 znaka upozorenja kako strancima ne bi promakla ova informacija.

- Uvijek imate nesmotrenih vozača koji neće pogledati znakove upozorenja, nego će parkirati čim vide jedno prazno mjesto, oduzeti ga nekom građaninu, a onda će dobiti kaznu koju je propisalo Gradsko vijeće – komentira Tabak.

Sanitat je u 2018. godini napisao 5.263 kazne za vozila stranih registarskih oznaka zbog neplaćene parkirališne karte.

- Od toga, 58 posto tih vozača u tom trenutku nije platilo kaznu, ali je oko 60 posto njih platilo kaznu unutar godinu dana. Prema našoj statistici, preko 80 posto Poljaka nije platilo kaznu u roku dospijeća, 72 posto državljana Srbije, 28 posto Švicaraca, 35 posto Nijemaca i, primjerice, oko 20 posto Autrijanaca ne plaća kazne. Radilo se o registarskim oznakama tih država – izjavio je Tomislav Tabak.

Ukoliko poljski turist u Dubrovniku ima pravo kad su u pitanju kupljena parkirališna karta i zagubljena kazna, kamperima je zabranjeno parkiranje na uličnim parkiralištima. Direktor gradskog društva Sanitat kaže kako su znakovi upozorenja na zabranu parkiranja kampera postavljeni na ulazima u Dubrovnik, piše Dubrovački vjesnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:33