STRAVA U PODRUMIMA

Poljak prestravljen iskustvom u strogom centru Splita: ‘Bio sam s kćerkicom! Molim vas, trebam odgovor...‘

‘Pratili su me 10-ak minuta, a ja sam išao prema mjestima s puno ljudi. Bio sam jako uplašen‘

Dioklecijanovi podrumi (arhivska fotografija) 


 

 Sasa Buric/Cropix

Većina turista se, dok se vraća iz Splita, sa sobom nosi lijepe uspomene. Međutim, čini se da ima i onih koji su tijekom boravka u gradu pod Marjanom ostali - prestravljeni.

Jedan od njih je Poljak Kamil Kondratowicz. On je, naime, proživljavao pravu dramu, dok je s kćerkicom bježao kroz grad od bande džeparoša. Barem ih je on tako procijenio; u najboljem slučaju, piše Slobodna Dalmacija.

Evo kako je on opisao taj doživljaj.

- Bio sam u Splitu tjedan dana i bilo je super, osim pretposljednjeg dana. 24. listopada, u utorak oko 12 sati, kada sam otišao sa svojom četverogodišnjom kćeri u Dioklecijanove podrume, gdje me zamolila da joj kupim magnet na kojem je magarac.

U blizini je bio tip sumnjivog izgleda, ali pretpostavio sam da je dio izletničke ture. Dok sam izlazio iz podruma, osjetio sam da mi netko otvara ruksak koji sam nosio na leđima. Okrenuo sam se, a pored mene je prošao visoki čovjek (osoba koja mi je otvorila ruksak). Nije uspio ništa ukrasti.

Postao sam nervozan i htio sam što prije otići odatle. Prošao sam nekoliko ulica, okrenuo se i tamo je bio sumnjivi tip kojeg sam vidio dok sam kupovao magnete, onaj koji me pokušao opljačkati i još jedan veliki tip. Pratili su me 10-ak minuta, a ja sam išao prema mjestima s puno ljudi. Bio sam jako uplašen. Na kraju sam ih uspio nadmudriti i izgubiti. Otrčao sam kući i bojao se ponovno izaći u grad.

Sada imam pitanje za vas. Što se događa? Postoji li banda lopova koja hara gradom i cilja na ljude s djecom? Što su mi htjeli učiniti? Molim vas, trebam odgovor. U slučaju da vam zatreba, imam Google trag gdje sam bio i u koje vrijeme.

Pošto je Poljak iz Krakowa ovaj mail poslao i na adresu splitske turističke zajednice, oni su mu odgovorili isprikom zbog ovog uznemirujućeg iskustva. Osim toga, pokušali su ga uvjeriti da su incidenti poput ovog u Splitu iznimno rijetki.

- Split slovi za jedan od najsigurnijih gradova u Hrvatskoj i Europi, a ovaj izolirani incident ne odražava ukupnu sigurnost i gostoljubivost. Ovu stvar shvaćamo vrlo ozbiljno i odmah ćemo obavijestiti lokalnu policiju o incidentu na koji ste naišli. Sigurnost nam je na prvom mjestu i želimo naglasiti da će se poduzeti sve potrebne mjere da se ispita situacija - napisali su iz TZ-a.

Osim toga, na temelju detalja koje je Kondratowicz opisao, u Turističkoj zajednici su zaključili da ovaj incident ne ukazuje na prisutnost bilo kakve organizirane bande lopova koja cilja na turiste, posebice one s djecom. Štoviše, naglašavaju kako je riječ je o izoliranom događaju, pri čemu će "lokalne vlasti provesti detaljnu istragu kako bi uhitile umiješane i poduzele mjere za sprječavanje sličnih događaja".

- Naš grad je poznat po svojoj gostoljubivoj atmosferi i srdačnosti svojih ljudi, i duboko nam je žao što ste doživjeli takvo iskustvo tijekom svog posjeta. Potičemo vas da ne dopustite da vam ovaj izolirani incident pokvari cjelokupni dojam o Splitu. Nadamo se da ćete Splitu dati još jednu priliku u budućnosti.

Predani smo tome da vaš sljedeći posjet učinimo ugodnijim i sigurnijim. Još jednom se ispričavamo zbog neugodnosti koje ste doživjeli tijekom boravka u Splitu i radujemo se ponovnom dolasku u naš grad u budućnosti. Vaša dobrobit i sigurnost naš su glavni prioritet i učinit ćemo sve kako bismo osigurali vašu sigurnost i mir - zaključuju iz TZ-a, prenosi Slobodna Dalmacija.

I, premda poljska obitelj neće ponijeti najbolje uspomene iz Split, ono što su barem ponijeli su - sve svoje stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:57