PLAVI DIZEL

Poljoprivrednici o zamrzavanju cijena: ‘Daljnje poskupljenje ugrozilo bi proljetnu sjetvu, ali treba učiniti još nešto‘

Jasno je da se dugoročno na ovaj način ne može uređivati tržište i utjecati na cijene, kaže Želimir Šikonja

Mladen Jakopović

 Tomislav Kristo/CROPIX

Vlada pokušava nešto napraviti u ovom trenutku koji je za energetiku izrazito nepredvidljiv, zahtjevan i nezahvalan, rekao nam je u prvoj reakciji na novu odluku Vlade o zamrzavanju cijena goriva predsjednik Hrvatske udruge za naftu i plin, Želimir Šikonja.

- Procjene što nas čeka u bližoj, a pogotovo u daljoj budućnosti kad su u pitanju cijene nafte i plina krajnje su nezahvalne, pa samim time i prognoze što će dalje država poduzimati oko naftnih derivata. Čak bih rekao da je to više pitanje za stručnjake za geopolitiku, koji bi eventualno mogli proniknuti u daljnje odnose Rusije, SAD-a i Europske unije oko Ukrajine - ocjenjuje Šikonja.

Jasno je, dodaje predsjednik HUNIG-a, da se dugoročno zamrzavanjem cijena benzina i dizela ne može uređivati tržište i utjecati na cijene.

- I ova odluka Vlade, kao i ona prethodna od jesenas o zamrzavanju cijena, ima svoj rok trajanja, od mjesec, najviše dva mjeseca. Što će biti nakon toga teško je reći, u svakom slučaju, Vlada će morati posegnuti za nekim drugim rješenjima - smatra Šikonja.

Za razliku od prethodne odluke o zamrzavanju cijena goriva kojom su bili obuhvaćeni eurosuper i eurodizel, Vlada je u ponedjeljak "zabetonirala", osim spomenutih goriva, i cijenu plavog dizela na šest kuna i pedeset lipa za litru. Takav potez zazivala je Hrvatska poljoprivredna komora, čiji nam je predsjednik Mladen Jakopović izrazio uvjerenje kako zamrzavanje cijene plavog dizela dolazi u posljednji trenutak pred proljetnu sjetvu.

- Zamrzavanje cijena plavog dizela bio je zahtjev Komore, stoga ovakvu odluku možemo samo pozdraviti i biti zahvalni na njoj. Moram reći da odluka o zamrzavanju cijene plavog dizela dolazi praktički u posljednji trenutak pred proljetnu sjetvu, jer cijene repromaterijala za sjetvu, pogotovo dušičnih gnojiva koja su poskupila od 200 do 300 posto, idu dramatično gore i u mnogočemu otežavaju pripreme naših poljoprivrednika za sjetvu - komentirao je Jakopović za Jutarnji.

On, kako nam je rekao, vjeruje da ima načina da, nakon zamrzavanja cijena plavog dizela, Vlada učini još dodatan korak kako bi pomogla u pripremama za proljetnu sjetvu, a to je, navodi, zamrzavanje cijena mineralnih gnojiva.

- Mislimo da Vlada još uvijek ima utjecaja na Petrokemiju da cijene mineralnih gnojiva, zbog rasta cijena plina, ne odu radikalno prema gore, jer će se to neminovno odraziti na cijene poljoprivrednih proizvoda koje će poljoprivrednici obračunati prilikom isporuke svojih proizvoda. A to će onda imati itekakav utjecaj na cijene hrane i standard naših građana - upozorava Jakopović.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak odlučila zamrznuti cijenu eurosupera 95 na 11,37, a eurodizela na 11,29 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:22