ZEMLJA APSURDA

Poljoprivrednici: ‘Plenkoviću, riješi problem sa zakupom zemljišta. Ovo je neodrživo‘

Hrvatska poljoprivredna komora, HGK i HUP zajedničkim pismom traže od Vlade da donese uredbu kako bi se ispravila loša regulativa
 Željko Hajdinjak/Cropix

Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca zajedničkim su pismom zatražili od Vlade RH hitno donošenje uredbe kojom bi se riješio aktualni problem s korištenjem i zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta koji je nastao zbog lošeg rješenja u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu.

- HPK je prošloga tjedna poslao prijedlog Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, a u srijedu je trebalo otići i zajedničko pismo s HGK i HUP-a, jer nitko nije zadovoljan trenutačnom situacijom nastalom uslijed izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Tražimo da do zaključenja novog natječaja o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta i donošenja rješenja ostane isti posjednik, da nam ovih 100.000 hektara kojima je završio ili završava privremeni zakup i dalje budu zasijani, da ne budemo još manje samodostatni u proizvodnji hrane - rekao je Mladen Jakopović, predsjednik HPK.

Kažnjavanje seljaka

Izmjene zakona dovele su u velike probleme poljoprivrednike kojima su istekli privremeni ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, čime su oni de facto postali njegovi ilegalni korisnici, jer zakon u prijelaznim i završnim odredbama nije predvidio što se događa u međuvremenu.

Prethodni zakon omogućavao je poljoprivrednicima potpisivanje privremenih ugovora s državom, a sada je to ukinuto, pa su inspekcije izašle na teren i počele kažnjavati ljude, a prijeti im i izgon sa zemlje. Državni inspektorat se, pritom, drži slova zakona i uopće ne propitkuje niti uvažava činjenicu da gradovi i općine, koji bi trebali raspisivati natječaje za novi zakup to ne čine već godinama. Poljoprivrednici su, pak, odlučili i bez ugovora nastaviti obrađivati zemlju i zasijati kulture, a sada su zato kažnjeni. Svaki pojedinačno sa po 5100 kuna.

‘‘Nakon što su izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu stupile na snagu, od jedinica lokalne samouprave i DORH-a, poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata zaprimila je dosad 74 zahtjeva za provođenje nadzora te su provedena 43 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno da 35 poljoprivrednih gospodarstava bespravno koristi državno poljoprivredno zemljište.

Izdano je 18 prekršajnih naloga, a u 17 slučajeva prekršajni postupak je u fazi pokretanja‘‘, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata, čiji su inspektori, dakle, obavili nadzor na temelju prijave istih onih gradova i općina koje nisu raspisale natječaje, a na to ih zakon ne prisiljava i oni zbog toga ne podliježu nikakvoj odgovornosti. No, zato ih zakon sili da prijave one kojima su ugovori istekli. Apsurd do apsurda.

Ministarstvo ignorira

- Svakodnevno nam stižu dopisi ljudi koji su kažnjeni s konkretnim imenima i prezimenima, česticama. Nitko od njih nije ušao na zemljište prvi put, već te oranice obrađuju unazad 20-30 godina. Sve smo to proslijedili Ministarstvu poljoprivrede, ali od njih nema povratne informacije. Ostaje nam nadati se da će premijer Andrej Plenković imati sluha za ovaj problem i da će Vlada svojom uredbom ispraviti ono što je zabrljano zakonom - poručio je Jakopović, s kojim se složio i Vlado Čondić-Galiničić, predsjednik Udruženja poljoprivrede pri HGK:

- Ovakvim zakonom o proizvodnji hrane u Hrvatskoj čini se trostruka šteta. Prvo, ljude se ostavlja bez posla, jer ih se tjera sa zemlje. Drugo, država si time sama uskraćuje prihode i smanjuje količinu proizvedene hrane i treće je što se obezvređuje zemljište, koje će prerasti u korov i šikaru. I zato svi skupa očekujemo reakciju Vlade, jer je ovo neodrživo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:40