NASTAVNICA GODINE

Poljska učiteljica nakon teksta u Jutarnjem zatrpana ponudama za posao: ‘Vratila mi se nada!‘

Prije godinu dana prosvjetarka s nagradom za najboljeg nastavnika doselila se u Zagreb i, unatoč životopisu, nije mogla naći posao
Aneta Golebiowska
 Ranko Suvar/Cropix

Za Anetu Golebiowsku, prosvjetarku koja se prije godinu dana doselila u Zagreb iz Poljske, gdje je dobila godišnju nagradu za najboljeg nastavnika, ipak ima nade: nakon teksta u Jutarnjem listu, u samo jednome danu dobila je više ponuda za razgovor za posao no što joj je u godinu dana stiglo odbijenica na niz zamolbi poslodavcima. Aktivno je tražila posao, no sreće nije imala.

Tekst Jutarnjeg lista o poljskoj prosvjetarki koja se od lanjskog srpnja nije uspjela zaposliti u Hrvatskoj unatoč poslanih 80-ak prijava za radna mjesta u struci i izvan nje, potaknuo je potencijalne poslodavce da ju kontaktiraju. Javili su joj se iz velike nakladničke kuće, kao i iz privatnog učilišta Algebra, a njezin kontakt zatražio je i poduzetnik Nenad Bakić. Jutarnjem listu došlo je više molbi potencijalnih poslodavaca za njezinim kontaktom.

Radila u srednjoj školi

- Javljaju mi se, puna sam nade jer me poslodavci žele upoznati. Doista se nadam da ću pronaći posao u Hrvatskoj. Nisam tip osobe koja se žali, i mislim da se općenito previše ljudi u Hrvatskoj žali, no ne isplati se predati, kaže Aneta, 37-godišnja nastavnica ekonomske grupe predmeta, koja je ostavila siguran posao u poljskoj srednjoj školi u Lotzu, jer se zaljubila u jednog nastavnika iz Zagreba.

Naravno, bila je razočarana količinom šutnje na fini broj prijava za posao koje je poslala. U Poljskoj je lani nagrađena zbog pedagoške inovacije e-portfolio budućeg zaposlenika, a najveća barijera zasad joj je ispala službena potvrda o poznavanju hrvatskog jezika, koji govori poprilično tečno. Trenutno na Filozofskom fakultetu završava B2 razinu.

Osim poslijediplomskog studija za nastavnika, Golebiowska je završila poslijediplomski iz menadžmenta logistike u Kutnom, potom i tečaj za Java programera. Prije nego što je ušla u školstvo, iskušala se u nekoliko tvrtki. Interes za njom pokazali su, među ostalim, u Algebri, privatnom visokom učilištu s oko 170 zaposlenih.

- Naše službe nastoje konstantno imati oko na takvim prilikama, jer nam je cilj dobiti ljude s dodanom vrijednošću, nekoga tko će nam pomoći da se dogradimo. Na kraju dana nama je cilj dodana vrijednost, cilj nam je stalno propitivati i pomicati granice obrazovanja. Pritom su skilovi iznimno bitni, pogotovo kada shvatimo da netko ima drukčija promišljanja o obrazovanju. Nama je to apsolutno interesantno, kaže Mislav Balković, dekan Algebre i član Izvršnog odbora Udruge poslodavaca.

Nenad Bakić, predsjednik udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih - Croatian Makers, najavljuje kako će svakako stupiti u kontakt s profesoricom, unatoč tomu što joj osnovne kvalifikacije nisu iz "njihova" područja.

Bez predrasuda

- Osobno sam se uvijek vodio načelom "zaposli nekoga zbog stava, a poduči ga vještinama", što je i uobičajeno u razvijenim zemljama. Kao osnivač vodeće agencije za pronalazak kadrova u Hrvatskoj, uveo sam to da su nam najvažnije osobine kod kandidata etičnost i motiviranost. kaže Bakić. U Hrvatskoj većina poslodavaca ipak potencijalne zaposlenike evaluira najprije prema tome spadaju li s iskustvom i obrazovanjem u točno određene "kućice", no i to se, smatra Bakić, sve više mijenja.

- Nažalost, žrtve tog pristupa često su i osobe srednje ili malo starije životne dobi, prema kojima neki poslodavci imaju predrasude. Ipak, to se mijenja, a pogotovo u današnje doba sveprisutnog online obrazovanja, motivirani zaposlenici lako steknu potrebne kvalifikacije, zaključuje direktor IRIM-a.

Prekvalificirana za posao u sindikatu

Golebiowska se među ostalim prijavila i na radno mjesto administrativne tajnice u Sindikatu Preporod, a nakon obavljenog razgovora, šef Sindikata Željko Stipić došao je do zaključka da im se prijavila osoba obrazovanija od potrebe radnoga mjesta.

- Mislio sam si da bi bilo loše da osobe takvog kalibra rade u administraciji, kolegica jednostavno nadilazi to radno mjesto.

Ponude koje dobiva ohrabrenje su i drugima koji se svojim znanjem i iskustvom žele uključiti u naše tržište rada, pri čemu ih ograničavaju razne barijere - kaže Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:06