KATASTROFA U DOLINI NERETVE

POLOVICA URODA DINJA ZAVRŠIT ĆE U SMEĆU? Kriza Agrokora ugrozila otkup voća i povrća: 'Strani lanci ne otkupljuju robu. Uvoz je, kažu, jeftiniji'

 Denis Jerkovic / CROPIX

Kriza oko Agrokora i nedefinirani uvjeti plaćanja poljoprivrednih proizvoda ovih su dana izazvali prve velike probleme pri otkupu voća. Proizvođač dinja iz Metkovića Davor Pejak svoj urod od 20 tona nije krajem tjedna uspio predati na otkupnoj stanici jer su skladišni kapaciteti bili puni, pa ih je podijelio svojim sugrađanima.

Da ovaj primjer nije usamljen, potvrdili su nam jučer neki od otkupljivača voća u Neretvanskoj dolini koji glavni razlog ovih problema vide u potresima na tržištu koji su se dogodili nakon što Konzum ne preuzima one količine domaćeg voća kako je to činio prije.

Igrokaz

Strahimir Filipović, vlasnik i direktor tvrtke Mandarinko Opuzen, kaže kako su desetljeća političko-gospodarskog igrokaza u Hrvatskoj, s Konzumom kao glavnim likom, uništila tržišnu sposobnost naših proizvođača.

- Umjetni prikaz nepostojećeg uspješnog poslovnog modela, koji je gradio dio prepoznatljivosti prodajom hrvatskih proizvoda radi dodvoravanja svojim političkim sponzorima, pa i po cijenu vlastitih gubitaka, doveo je brojne seljake u zabludu o potencijalima u poljoprivredi i njihovoj perspektivi. Mi smo zemlja nepostojeće infrastrukture navodnjavanja i zaostale tehnologije uzgoja. Umnoženo podaničkim duhom naših briselskih namjesnika koji nemaju petlju zaštititi nacionalne interese, imamo zapečaćenu sudbinu perača čaša po irskim pubovima i stubišta po haustorima Njemačke - kaže Strahimir Filipović.

On procjenjuje kako bi ove godine od oko 4000 tona dinja koje se proizvedu u Neretvanskoj dolini njih 2000 tona moglo ostati neprodano u trgovačkim lancima. Proizvođačima preostaje pričekaju dok se komore za skladištenje dinja ne oslobode ili prodati dinje na štandovima ili tržnicama što prije dok ovaj sezonski proizvod ne počne gubiti svježinu.

Srušene cijene

Lani je u ovo doba godine otkupna cijena za kilogram dinja bila od 4 do 4,5 kuna, a ove godine je pala na samo dvije kune. Proizvođači s kojima smo razgovarali žale se kako su inozemni lanci nametnuli nova pravila poslovanja nakon što su uvidjeli da je Agrokor u krizi i ne može otkupiti gotovo polovicu sezonske proizvodnje kako su to činili prijašnjih godina.

- Ruše nam cijenu ispod bilo kojeg praga rentabilnosti. S Konzumom smo se još mogli dogovoriti oko rokova plaćanja ili kompenzacije u repromaterijalu, ali sada su nas strani lanci doveli do zida. Kažu da im naš proizvod ne treba jer iz uvoza imaju jeftiniju robu i uhodane uvozne linije iz Italije ili Albanije koje su oni razvili dok smo mi predavali voće Todoriću - kaže nam jedan od proizvođača.

Slične probleme proizvođači imaju i s otkupom tikvica i patlidžana, a najveći strah u Neretvanskoj dolini je sada onaj oko otkupa lubenica čiji se dobar urod od oko 10.000 tona očekuje ovih dana. O neizvjesnosti oko otkupa mandarina, koje su glavni izvor prihoda, još ne žele ni govoriti.

Rješenje je u udruživanju

Iz Hrvatske voćarske zajednice pozvali su proizvođače voća i povrća da se udruženi pokušaju s većim količinama izboriti za povoljniju cijenu.

- Ovakav stav inozemnih trgovačkih lanaca koji ucjenjuju domaće proizvođače trebao bi biti alarm našem ministru Tolušiću. Očekujemo da on što prije okupi njihove predstavnike i objasni im da poslovanje u Hrvatskoj ne mogu graditi samo na uvoznoj robi nego bi im prioritet trebala biti domaća proizvodnja koje ionako nema dovoljno za domaće potrebe - kaže Frane Ivković, glasnogovornik HVZ-a.

Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, kaže kako su i proizvođači povrća u kontinentalnoj Hrvatskoj osjetili poremećaj zbog manjeg povjerenja u Konzum, pa su u natjecanju tko će prije predati svoju robu inozemnim lancima sami sebi srušili cijenu povrća.

- Dok god se proizvođači ne udruže, a odgovorni u vlasti ne donesu mjere zaštite domaće proizvodnje kakve imaju i Austrija, Poljska ili Njemačka, stalno će dolaziti do ovakvih problema. Nadamo se da će Zakon o sprečavanje nepoštenih trgovačkih praksi promijeniti uvjete domaćim proizvođačima - kaže Gregurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40