RAK DOJKE

Polovica žena nije išla na besplatni pregled!

Od raka dojke 2012. oboljelo je 2200 žena, a umrle su 1032. Zato se preventivno na preglede zovu sve žene u dobi od 50 do 69 godina
 Ronald Goršić/CROPIX

Prije dvije godine stigla je i meni ‘pozivnica’ za mamografski pregled. Bilo je to 2012. No, zbog nekih obiteljskih problema nisam se odazvala. Prošlo je od tada gotovo godinu dana i zbog nekih problema s očima otišla sam svojoj doktorici. Onako usput rekla sam joj da sam propustila termin za mamografiju. Ona se odmah dala u potragu za novim terminom. Nazvala u dom zdravlja, naručila me i ubrzo sam bila na pregledu. Kako sam već nekoliko puta bila na mamografiji i nalazi su uvijek bili uredni, i sad sam s nalazima u rukama vjerovala da nema razloga za strah. A onda šok. Imam rak dojke”. Tako Zagrepčanka Viktorija Petek opisuje “susret” s dijagnozom koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Zloćudna bolest na koju nikad nitko nije spreman. Naprosto, koraknula je iznenada iz zdravlja u tešku bolest.

Poziv na kućni prag

“Nekako sam došla do automobila i tako sjedila neko vrijeme. Suze su samo tekle. Nisam mogla vjerovati da mi se to događa. Došla sam do kuće ni sama ne znam kako, a onda sam se sabrala. Već sutradan otišla sam po uputnicu i pravac u Institut za tumore. U ponedjeljak sam operirana, u petak sam izašla iz bolnice još u šoku”, kaže Viktorija i dodaje da je potom slijedila kemoterapija pa zračenje. Liječenje je završila prošlog ljeta, a potom nastavila s kontrolama.

“Zapravo, kad pogledam unatrag, moram reći da mi je najteže bilo prebroditi psihološki dio. No, onda sam otkrila udrugu Sve za nju. Te krasne ženu pomogle su mi ne samo psihološki nego i brojnim savjetima koje žene teško mogu dobiti u bolnici jer mnogi problemi s kojim se susreću takve bolesnice nisu vezani uz liječenje već uz one svakodnevne nevolje. Danas sam već puno bolje. Dnevne obaveze okupiraju misli, liječnici se brinu da ostanem zdrava... Uvjerena sam da mi je mamografski pregled spasio život. Ipak, treba se brinuti o svom zdravlju, a osobito ako nam poziv koji spašava život stigne na kućni prag”, zaključuje optimistično Viktorija.

Skandinavski primjer

Viktorija je jedna od deset žena u Hrvatskoj koje obole od raka dojke. Nažalost, od onih koje obole, svaka druga umire. No, stručnjaci ističu da bi smrtnost bila manja kad bi žene redovito, osobito nakon 40., išle na kontrolne preglede koji doslovno spašavaju život. Upravo zato i u Hrvatskoj je prije osam godina pokrenut program probira (screening) kako bi se rak dojke otkrio u što ranijoj fazi, kad je u većini slučajeva potpuno izlječiv.

“Nažalost, još uvijek nismo dostigli skandinavski odaziv žena koji je veći od 90 posto na besplatne preglede dojki. Prema zadnjim podacima trećeg ciklusa probira koji je u tijeku, odaziv je oko 58 posto, a nadamo se da će on biti i veći, odnosno oko 60 posto”, kaže prof. dr. Boris Brkljačić, voditelj nacionalnog povjerenstva za rano otkrivanje raka dojke.

Probir prije lijeka

Prof. dr. Brkljačić naglašava da probir nedvojbeno spašava život jer nema tog lijeka koji može u preživljavanju bolje pomoći nego rak otkriven u najranijoj fazi. Nada se da bi za koju godinu odaziv mogao biti i do 80 posto.

I današnji Dan narcisa kojim se tradicionalno upozorava na opasnosti od raka dojke podsjetnik je ženama da se odazovu na poziv koji svake druge godine stiže na njihovu adresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:50