TUŽNO SJEĆANJE

Položeni vijenci i upaljene svijeće uoči blagdana Svih svetih: ‘Ovo je uvod u tužni studeni u Vukovaru‘

Podno spomenika na Memorijalnom groblju vijenac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo Grada Vukovara

Polaganje vijenaca

 Marko Mrkonjic/Cropix

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji jesen je od 1991. uvijek tužna jer nas podsjeća na ogromnu žrtvu koju smo kao narod morali platiti za vlastitu slobodu i neovisnost. Sjećamo se i svih onih koji se još uvijek vode na popisu zatočenih nestalih i duboko suosjećamo s njihovim obiteljima", kazao je župan Damir Dekanić.

image

Željko Sabo

Marko Mrkonjic/Cropix

Uz župana Dekanića, počast poginulima i nestalima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca odali su i predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova te Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije.

Podno spomenika na Memorijalnom groblju vijenac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo Grada Vukovara.

image

Bijeli križevi na memorijalnom groblju u Vukovaru

Marko Mrkonjic/Cropix

„Danas, dan uoči blagdana Svih svetih Grad Vukovar polaganjem vijenca i aranžmana na svim gradskim grobljima te Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, kao i kod spomen obilježja Ovčara sjeća se svih onih koji više nisu s nama. Uvod je ovo u tužni studeni u Vukovaru“, rekla je pročelnica Ureda gradonačelnika Ivana Mujkić.

image

Željko Sabo

Marko Mrkonjic/Cropix

Nakon zajedničke molitve na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata delegacije Grada Vukovara su položile aranžmane i upalile svijeće i podno Spomen obilježja „Ovčara“, na Novom groblju „Dubrava“, Starom katoličkom groblju te mjesnim grobljima u Sotinu i Lipovači.

U Osijeku položeni vijenci u povodu blagdana Svih svetih

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu slobode u Osijeku je u ponedjeljak obilježen blagdan Svih svetih i Dušni dan.

Vijence su, uz ostale, položila izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade RH, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

image

Sredisnji križ

Marko Mrkonjic/Cropix

Župan Ivan Anušić izjavio je kako je kršćanska, moralna i ljudska dužnost, povodom ovog blagdana, prisjetiti se svih svojih preminulih, a posebice hrvatskih branitelja, koji su dali život za samostalnu Hrvatsku i prerano završili svoje živote.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako se danas s posebnim pijetetom prisjećamo svih hrvatskih branitelja, ali i civila poginulih u Domovinskom ratu, koji ne smiju biti zaboravljeni.

image

Polaganje vijenaca

Marko Mrkonjic/Cropix

U obrani Osijeka i Hrvatske živote je dalo 1.327 branitelja i 403 civila, i zahvaljujući njima Osijek je bio i biti će nepokoreni grad.

Osječki branitelji dali su nemjerljivi doprinos obrani, ne samo svoga grada, nego i cijele Hrvatske, i stoga se njihova žrtva mora poštovati, poručio je Radić.

image

Sredisnji križ na groblju u Vukovaru

Marko Mrkonjic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:00