HRVATSKA VOJSKA

POLOŽENI VIJENCI ZA 29. OBLJETNICU ORUŽANIH SNAGA RH Plenković: 'Vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu uporište su razvoja naših oružanih snaga'

 MORH

Povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice formiranja Hrvatske vojske izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga 27. svibnja 2020. položila su vijence i zapalila svijeće.

Na grobljima diljem Hrvatske, vijenci su položeni kod središnjih križeva i ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i pripadnicima HV-a kao i na grobovima dosadašnjih ministara obrane i načelnika Glavnih stožera.

U Zagrebu na gradskom groblju Mirogoj, izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno državnim tajnikom Ministarstva obrane Tomislavom Ivićem i načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjom položilo je vijence na posljednjem počivalištu ratnog ministra obrane i prvog zapovjednika Zbora narodne garde generala Martina Špegelja, ministra obrane Gojka Šuška te dosadašnjih načelnika Glavnog stožera stožernog generala Petra Stipetića, stožernog generala Zvonimira Červenka i generala zbora Imre Agotića.

Brigadir Alan Srpak predvodio je izaslanstvo koje je odalo počast bivšem ministru obrane Branku Vukeliću na groblju u Vukmaničkom Cerovcu.

Na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku izaslanstvo na čelu s brigadirom Darkom Podrugom položilo je vijenac na grobu bivšeg ministra obrane Šime Đodana.

Bivšem načelniku Glavnog stožera HV-a stožernom generalu Janku Bobetku na njegovom posljednjem počivalištu na groblju Viktorovac u Sisku počast je odalo izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno brigadirom Predragom Krapljanom.

Izaslanstva MORH-a i OSRH odala su počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule pripadnike Hrvatske vojske i žrtve Domovinskog rata na grobljima u Splitu, Dubrovniku, Karlovcu, Vukovaru, Varaždinu, Puli, Zadru, Pločama, zagrebačkom gradskom groblju Miroševac, ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Osijeku, ispred spomenika hrvatskoj pobjedi „Oluja 95“ u Kninu te ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u spomen-parku Domovinskog rata u Sinju.

Povodom obilježavanja Dana Oružanih saga javnosti se obratio i premijer Andrej Plenković.

- Obilježavanje Dana Oružanih snaga je velik i važan događaj koji objedinjuje povijest stvaranja naše države, pobjedu u Domovinskom ratu i 29 godina dug put od Zbora narodne garde do današnje moderne, profesionalne i pouzdane Hrvatske vojske.

Dan Oružanih snaga je ne samo snažna poruka domoljublja i nacionalnog zajedništva, nego i pokazatelj vaših spremnosti i sposobnosti za obranu hrvatskoga teritorija, za pružanje pomoći stanovništvu u vremenu ugroza i kriza.

Zadovoljstvo mi je biti danas s vama na Hrvatskom vojnom učilištu koje nosi ime po našem prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Zadovoljstvo je tim veće što će se danas i svečano otvoriti još jedan smještajni objekt izgrađen za potrebe i po mjeri pripadnika i pripadnica Hrvatske vojske.

Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta, a posebno donedavnom potpredsjedniku Vlade i ministru Damiru Krstičeviću koji je uložio velik dio sebe u realizaciju ovog projekta i jačanja Hrvatske vojske.

Prisjećajući se postrojavanja i prisege prvih postrojbi Zbora narodne garde pred hrvatskim građanima i prvim hrvatskim predsjednikom, Franjom Tuđmanom, na prepunom stadionu u Kranjčevićevoj, prisjećamo se svih naših branitelja i njihovog nemjerljivog doprinosa za slobodu i samostalnost Hrvatske.

Upravo radi njih, naša je zadaća da promicanjem istine o Domovinskom ratu i čuvajući sjećanje na žrtve i heroje Domovinskog rata, snažimo Hrvatsku vojsku i policiju i pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. To smo činili tijekom cijelog mandata naše Vlade, stoga posebno zahvaljujem ministru Medvedu.

Stoga i ovom prigodom izražavam duboku zahvalnost i poštovanje svim našim braniteljima, svim nestalim, poginulim i ranjenim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku.

Nažalost, nedavno je služeći svojoj Domovini u miru, poginulo pet mladih pripadnika Hrvatske vojske, jedan u Afganistanu i četiri vojna pilota.

Želim ovom prigodom odati poseban pijetet tim mladim ljudima i poštovanje i zahvalnost njihovim obiteljima.

Vrijednosti stvorene u Domovinskom ratu, uporište su razvoja naših oružanih snaga.

Danas je Hrvatska vojska spremna i sposobna u svakom trenutku i pod bilo kojim uvjetima odgovoriti na sve izazove i ugroze radi zaštite nacionalne sigurnosti.

Naši vojnici, dočasnici i časnici širom svijeta postižu sjajne uspjehe na međunarodnim vježbama i u misijama.

Istodobno je, sukladno Strategiji nacionalne sigurnosti i zahtjevima sustava domovinske sigurnosti, Hrvatska vojska niz puta pokazala spremnost i obrambenu sposobnost.

Kao država članica NATO i EU, dajemo svoj doprinos operacijama i misijama potpore miru, ispunjavamo međunarodne obveze i doprinosimo zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, istovremeno razvijajući sposobnosti svoje vojske.

Jedan od osnovnih parametara koji definira današnje moderne oružane snage je moderna i sofisticirana oprema koju koristi.

S ponosom ističemo kako je danas hrvatski vojnik u potpunosti opremljen proizvodima hrvatske obrambene industrije.

Uložili smo mnogo napora i financijskih sredstava kako bi na ravnomjeran način razvijali sve grane Hrvatske vojske.

Spomenut ću izgradnju i nastavak izgradnje obalnog ophodnog broda, nabavu višenamjenskih borbenih helikoptera „Black Hawk“, uspješan remont transportnih helikoptera, opremanje borbenih vozila „Patria“, nabavu modernih besposadnih zrakoplovnih sustava.

Kad govorimo o planiranim aktivnosti moje Vlade na području obrane i sigurnosti, mi smo sve naše zadane ciljeve ispunili.

Cilj Vlade je Hrvatsku vojsku učiniti još učinkovitijom i još kvalitetnijom, podizati razinu obrambenih sposobnosti i njen međunarodni ugled.

Kako bi se taj cilj ispunio, bili smo predani ulaganju u opremanje, modernizaciju i podizanje standarda naših vojnika.

Prepoznaju i da je ulaganje u obranu, ulaganje u sigurnost građana i nacionalni prosperitet, upravo je ova Vlada nakon šest godina pada i stagnacije, četiri godine zaredom povećala obrambeni proračun.

Od početka mandata poseban naglasak smo stavili na obranu, Hrvatsku vojsku i zaštitu dostojanstva hrvatskih branitelja.

To ste mogli osjetiti na mnogo načina, spomenut ću neke od njih.

Vratili smo Hrvatsku vojsku u gradove u kojima je bila praktički od ustrojavanja: Sinj, Vukovar, Varaždin, Pula i Ploče i time poslali jasnu poruku - Hrvatska vojska je uvijek uz svoj narod.

U brojnim konkretnim situacijama i krizamapoput velikih šumskih požara, poplava, epidemijekoronavirusa ali i potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, vidjelo se da je sustav domovinske sigurnosti itekako aktivan, a da je utjecaj kriza sveden na najmanju moguću mjeru zahvaljujući smjernicama ove Vlade.

Hrvatska vojska je, kao dio sustava domovinske sigurnosti, dala veliki obol u pravovremenom odgovoru na navedene krize.

Učinjeni su značajni iskoraci kako bi se hrvatskim vojnicima vratila materijalna prava koja su bila oduzeta za vrijeme prethodne Vlade.

Na početku mandata posjetio sam vojarnu Croatia u Zagrebu i uvjerio se u tadašnje loše stanjesmještajnih kapaciteta i restorana. Ni u drugim vojarnama stanje nije bilo bolje.

Odlučili smo preokrenuti trendove i siguran sam većina pripadnika Hrvatske vojske danas živi i radi u boljim uvjetima.

Dokaz tomu je i ovo učilište i smještajni objekt koji nosi ime po gradu Vukovaru i koji će u dogledno vrijeme postati dio novog Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Frano Tuđman“ čiji smo postupak osnivanja nedavno pokrenuli.

Biti pripadnik Hrvatske vojske zahtijeva predanost, znanje, odgovornost i spremnost, ali zahtijeva i odricanja.

Zahvaljujući vašem odgovornom radu i ispunjavanju zadaća na najvišoj profesionalnoj razini, stekli ste ogromno povjerenje i podrškuhrvatskih građana i doprinijeli međunarodnoj prepoznatljivosti Hrvatske vojske i Hrvatske.

Hrvatska vojska danas je jamac sigurnosti i stabilnosti hrvatske države i našega naroda.

Uoči velike obljetnice Hrvatske vojske, pozivam vas da i nadalje budete ona zaštitna snaga hrvatskog naroda!

Još jednom vam čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Ujedno svima čestitam predstojeći Dan državnosti kojega od ove godine ponovno obilježavamo 30. svibnja - kazao je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:01