SUKOB INTERESA

POLUPOMILOVANI SDP-ovci O TOME JE LI ŠEF STRANKE ZBOG STIPENDIJE U SUKOBU INTERESA 'Bernardić je prekršio zakon kad je uzeo 263.000 kuna'

 
Davor Bernardić
 Dragan Matic / CROPIX

Ja ne bih uzeo tu stipendiju, zna se kome su stipendije potrebne - kaže Vedran Babić, još suspendirani član Predsjedništva SDP-a, komentirajući postupak šefa stranke Davora Bernardića koji je 2014. od poslovne Cotrugli Business School dobio stipendiju vrijednu 263 tisuće kuna, a zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog tjedna zaključilo da je Bernardić prekršio načela vjerodostojnog obnašanja javne dužnosti.

U bitnome, Povjerenstvo je zaključilo da je Bernardić te 2014., kada je bio saborski zastupnik i šef zagrebačkog SDP-a, stipendiju dobio diskrecijskom odlukom poslovne škole - a ne na temelju objektivnih kriterija ili javnog natječaja - upravo zato što je “političar-dužnosnik”. Time se, kaže Povjerenstvo, Bernardić doveo u ovisan odnos prema Cotrugli Business School.

Umjesto da prizna grešku i ispriča se javnosti zbog činjenice da je povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Bernardić je odluku Povjerenstva komentirao s priličnom dozom ironije.

- Moramo poštovati institucije svoje zemlje, ali ni u snu nisam mogao znati da će stjecanje novih znanja u Hrvatskoj biti okarakterizirano kao sukob interesa, pogotovo kada znamo da u Hrvatskoj imamo sukob interesa i sve veću i nikad prisutniju korupciju, kriminal, nasilje. To je, nažalost, sve povezano s vrhom vlasti - rekao je šef SDP-a.

Uz Vedrana Babića, za komentar činjenice da je njihov stranački šef prihvatio 263 tisuće kuna vrijednu stipendiju te Bernardićeve reakcije na odluku Povjerenstva pitali smo jučer i preostalu trojicu djelomično pomilovanih SDP-ovaca - Sinišu Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Peđu Grbina.

Naime, nakon što su spomenuti suspendirani sa svih stranačkih dužnosti lani u srpnju zbog kritika na račun Bernardića, Glavni odbor SDP-a nedavno im je odlučio vratiti članska prava, ali se i dalje ne mogu vratiti na svoje dužnosti članova Predsjedništva SDP-a.

Za razliku od Babića, preostala trojica polupomilovanih Bernardićevih oponenata jučer nisu željeli službeno komentirati Bernardićevu stipendiju.

Jedan od njih neslužbeno je poručio kako je jasno da je Bernardić prekršio zakon.

- Odluka Povjerenstva za njega je čak i povoljna jer je mogla biti oštrija. A najmanje što članovi stranke, SDP-ovi simpatizeri i svi građani zaslužuju od šefa najjače oporbene stranke je da se ispriča za takvo postupanje - tvrdi djelomično pomilovani SDP-ovac.

Drugi kaže da Bernardić tu stipendiju vrijednu čak 263 tisuće kuna nije smio uzeti.

- Pa tko uzima stipendije? Oni koji si ne mogu priuštiti skupo školovanje ili oni koji su u nečemu izvrsni i koji se misle i dalje baviti svojom strukom. Stipendiju svakako ne bi smjeli uzimati karijerni političari, pa tako ni Davor Bernardić. To mu stvarno nije trebalo - kaže jedan od četvorice polupomilovanih SDP-ovaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07