ENERGETSKA UČINKOVITOST

POMAMA ZA DRŽAVNIM NOVCEM, DAJE SE I DO 80.000 KUNA Interes je enorman, javni poziv zatvoren nakon samo jednog dana, Hrvati masovno žele eko vozila

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš u četvrtak je priopćio da se privremeno zatvara javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila jer je Fondu u samo dan i pol od kada je poziv otvoren već pristiglo dovoljno zahtjeva u okviru raspoloživog iznosa, odnosno interes građana za Fondove poticaje za eko vozila premašio je očekivanja.

Poziv je danas od 15 sati biti privremeno zatvoren jer je Fondu već pristiglo dovoljno zahtjeva u okviru raspoloživog iznosa. Od jučer od 10 sati kada je poziv otvoren, Fond je zaprimio preko 1000 prijava.

Poticaji za nabavu električnih bicikala, električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju, plug–in hibridnih automobila te za električne automobile iznose od 5 do 80 tisuća kuna, a na raspolaganju je ukupno 12 milijuna kuna.

"Ovako veliki interes pokazuje da naši građani prihvaćaju svjetske trendove koji idu u smjeru što većeg korištenja vozila na električni pogon. Stručna služba Fonda obrađuje zaprimljene zahtjeve i na osnovu prvih analiza možemo reći da se otprilike jedna trećina zahtjeva odnosi na električne automobile. Veliki interes je za električne skutere i bicikle, dok se najmanje zahtjeva odnosi na kupnju hibridnih-plug in vozila", izjavio je Ponoš te rekao da će detaljniju statistiku imati nakon što se svi zahtjevi obrade.

Ponoš je najavio da će kroz par tjedana Fond objaviti sličan javni poziv namijenjen za privatne tvrtke i javni sektor.

Kaže kako je paralelno s većim brojem eko vozila na našim cestama potrebno osigurati i odgovarajuću infrastrukturu. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punionica, no tendencija je da se taj broj znatno poveća te će Fond, najavljuje direktor Ponoš, u ovoj godini sufinancirati i takve projekte.

"Komparacije radi, u 2011. u zemljama Europske unije u upotrebi je bilo 3800 punionica, dok je danas ta brojka prešla 100 tisuća. Sve ovo su pokazatelji u kojem tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i popratna infrastruktura te je sasvim jasno u kojem pravcu treba usmjeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj", kazao je Ponoš.

Veliki interes građana za sufinanciranje nabave eko vozila komentirao je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te najavio da građani i u narednim godinama mogu očekivati poticaje Fonda za eko vozila.

"Nacrtom 4. nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za poticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano je 115,5 milijuna kuna tako da građani i u narednim godinama mogu očekivati poticaje Fonda za eko vozila", izjavio je ministar Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 22:07