ISTARSKI PROJEKTI

Pomoć javnom sektoru: U Istri kandidirani EU projekti vrijedni gotovo 94 milijuna kuna

Pomažemo tijekom provedbe, a ne samo pripreme projekata, ističe privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Patrizia Bosich
Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić
 Goran Sebelic/Cropix

Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove koja pruža stručnu pomoć javnom sektoru s područja prilikom pripreme i provedbe EU projekata dosad je pripremila 22 projekta vrijedna gotovo 94 milijuna kuna. Pripremaju se i novi projekti, a ustanova pruža pomoć i kod provedbe već ugovorenih projekata, poručuju iz Istarske županije.

- Dosad smo pomoć pružili općinama, gradovima, školama, vrtićima, gradskim društvima Crvenog križa, domovima za starije itd., a u pripremi i provedbi EU projekata stojimo na raspolaganju i našem osnivaču - Istarskoj županiji. Izrazito smo ponosni na uspješnu suradnju s Istarskom županijom i Srednjom školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula koja provodi 2 europska projekta za Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula, kojim će se nadograditi i opremiti nova škola te ojačati kapacitete stručnog kadra, kao i učiniti novi iskoraci u cjeloživotnom obrazovanju u strukovnim zanimanjima u turizmu i ugostiteljstvu. Radujem se i rezultatima projekata naših korisnika koji su već odobreni i trenutno se provode, a kojima pomažemo tijekom provedbe, a ne samo pripreme projekata, ističe privremena ravnateljica JU Regionalni koordinator Patrizia Bosich.

Stručni tim pruža pomoć i u ispisivanju dokumentacije za prijavu projektnog prijedloga te radi na razradi projekta s korisnikom koji za takvu vrstu posla nije osposobljen, a ima potrebu i volju prijaviti projekt na neki od dostupnih natječaja iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Osim toga, ove godine, ustanova će raditi na Planu razvoja Istarske županije za razdoblje 2021.- 2027. kao krovnog strateškog dokumenta razvoja, a intenzivno se popunjava i Središnji elektronički registar razvojnih projekata (SPUR) za sve korisnike s područja Istarske županije. Do sada je u županijski SPUR uvršteno 180 projekata.

Bosich je istaknula kako će upravo takvi projekti biti okosnica uspješnog financiranja projekata europskim sredstvima u budućem programskom razdoblju, obzirom da će se i na podacima iz SPUR-a temeljiti planiranje programskih dokumenata za korištenje EU fondova u sljedećoj financijskoj perspektivi.

- Ovim putem, pozivam sve dionike javnog sektora da aktivno participiraju u tom procesu, te da svoje ideje i razvojne projekte unesu u spomenuti sustav ili s nama koordiniraju taj proces, kako bi i „istarski projekti“ i razvojne potrebe bile zastupljene prilikom definiranja novih operativnih programa, zaključuje Bosich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:02