VLADINE MJERE

Pomoć poduzetnicima: subvencije na plaće od 2000 do 4000 kuna idu još dva mjeseca

Potpora za samozapošljavanje sljedeće godine raste sa sadašnjih maksimalnih 100.000 kn na 130.000 kuna
Ilustracija, zatvoreni kafići
 Damjan Tadic/Cropix

Mjere za očuvanje radnih mjesta koje su sada na snazi do kraja godine, nastavit će se i tijekom siječnja i veljače iduće godine, za što će Vlada potrošiti dodatnih 500 milijuna kuna, a na sjednici Vlade jučer je donesena je i odluka o mjerama aktivne politike zapošljavanja za iduću godinu teška gotovo 1,3 milijarde kuna.

Subvencije na plaće od 2000 do 4000 kuna i dalje će moći dobiti svi oni koji su zatvoreni odlukama Stožera, ili im je ograničen rad, te oni koji imaju pad prihoda od najmanje 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Stožer planira produljenje sadašnjih mjera zabrane rada koje su na snazi do 21. prosinca za barem još tri tjedna pa je jasno da će ugostitelji, teretane, sportski, rekreacijski i fitness centri, objekti za igre na sreću, dječje igraonice i plesne škole, te škole stranih jezika ostati zatvoreni najmanje do 10. siječnja, pa će im se i u tom razdoblju morati nadoknaditi trošak.

Poduzetnici kritični

Ako budu zatvoreni prvih desetak dana siječnja, moći će dobiti 2000 kuna po zaposlenom, a budu li se mjere i dalje produljivale i ako budu zatvoreni 15 i više dana u 2021., onda će moći dobiti 4000 kuna.

Mjere se odnose i na sve povezane djelatnosti onih koji su zatvoreni, a koji imaju određeni pad prihoda, kao i na konkretne djelatnosti koje nisu zatvorene, ali im je otežano poslovanje u koronakrizi.

Također, u siječnju 2021. bi se trebala nastaviti i mjera nadoknade fiksnih troškova za one koji su zatvoreni odlukom Stožera. Za mjesec prosinac ta je mjera bila definirana tako da država pokriva od najmanje 60 do 100 posto fiksnih troškova, ovisno o padu prihoda svima koji su zatvoreni. Ako se te djelatnosti otvore sredinom siječnja, onda je jasno da im država neće pokriti sav fiksni trošak nego ovisno o padu koji će imati u siječnju u odnosu na isti mjesec lani. Novootvorenim tvrtkama vjerojatno će se gledati mjesec prije lockdowna.

Fiksni troškovi koje država nadoknađuje ako poslodavac ima pad od najmanje 60 posto su mjesečni trošak najma ili zakupa poslovnog prostora, pričuva, struja, plin, grijanje, čistoća, komunalna naknada, spomenička renta, naknade ZAMP-u, pristojba HRT-u, pretplata na novine, trošak interneta i fiksne telefonije, trošak knjigovođe.

Premijer Andrej Plenković jučer je rekao i kako će u dogovoru sa socijalnim partnerima Vlada ažurirati i mjeru skraćenog radnog vremena "za sve koji zbog objektivnih okolnosti ne mogu postići maksimalan angažman i efikasnost vlastitih radnika".

Sadašnja mjera također je definirana do kraja godine, a poslodavci traže da se ona modificira na način da se umjesto do 75 posto skraćenog radnog vremena, nekima koji sada nemaju potrebu za radnicima, financira i do 100 posto skraćeno radno vrijeme u periodu kad nema posla jer su im zbog krize otkazane narudžbe.

Ove mjere bi trebalo potvrditi u ponedjeljak Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a poduzetnici ponovno kritiziraju Vladu jer će se epidemiološke mjere opet donijeti nekoliko dana prije mjera pomoći gospodarstvu, umjesto da se sve donosi u paketu.

Potpore za zapošljavanje

Kada je riječ o mjerama aktivne politike zapošljavanja za 2021., one bi trebale obuhvatiti oko 25.000 ljudi u što će se uložiti gotovo 1,3 milijarde kuna. Ono što se mijenja jest da potpora za samozapošljavanje raste sa sadašnjih maksimalnih 100.000 kuna na 130.000 kuna, a ostale mjere ostaju iste.

Tako potpore za zapošljavanje uključuju subvencije na plaću u iznosu od 50 posto do 75 posto bruto dva iznosa u trajanju od godine dana. Mjera pripravništva, koja je trebala zamijeniti nekad popularnu mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), traje godinu dana i iznosi od 50 do 75 posto troška plaće, a tu su još i potpore za usavršavanje, obrazovanje, javni rad, stalni sezonac, a kao najpopularnija mjera trenutno pokazala se upravo mjera za samozapošljavanje i proširenje poslovanja koja omogućuje nezaposlenim osobama pokrivanje inicijalnih troškova poslovanja i rada.

Maksimalan iznos za samozapošljavanje u 2021. iznosit će 130.000 kuna, a potpora za proširenje poslovanja iznosit će 100.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:26