CENTAURUS

‘Pomoći ćemo, već koristimo škrinje pogodne za čuvanje cjepiva za koronavirus‘

Spremni smo, kao i svi naši poduzetnici, pomoći u svemu oko cjepiva kaže Ivo Bartulović
 Georgiy Zimarev

Splitska tvrtka Centaurus, poznata po lancu Ribarnice Brač, koja se bavi veleprodajom i maloprodajom svježe i smrznute ribe, donirala je u ožujku, na samom početku pandemije koronavirusa, specijalne ploče stiropora za transport uzoraka.

Od njih ih je zatražio Šimun Anđelinović kako bi osiguravali transport uzoraka za testiranje na covid-19.

- Trebali su im transportni stiropori za transport uzoraka koje su slali u Zagreb, i to žurno jer su u jednom trenutku imali pojačan opseg testiranja. Tako da smo ih donirali - pojašnjava Ivo Bartulović, suvlasnik tvrtke Centaurus, koji kaže da je on, kao i većina poduzetnika u Hrvatskoj, spreman pomoći bude li potrebno bilo što u vezi s cjepivom i njegovim čuvanjem.

Koliko je poznato, odnosno kako je objavljeno u medijima, neka cjepiva će trebati čuvati u škrinjama koje mogu dostizati temperaturu od minus 80 Celzijevih stupnjeva.

Bartulović kaže da njihova tvrtka već ima škrinje u kojima na minus 60 stupnjeva čuva smrznute filete tune. -

Takve škrinje nije problem kupiti na tržištu i njihova cijena nije baš tako ogromna da bi to trebao biti problem.

Takve škrinje od 600 litara dođu oko pet tisuća eura. Istina je da su skuplje od uobičajenih, ali to nisu neki nedostižni iznosi. Što se tiče takozvanog hladnog leda koji se koristi za transport, njega također nije problem osigurati.

Za to je specijalizirana tvrtka Messer koja ima i svoju hrvatsku podružnicu u Dugom Ratu. Oni imaju taj plin koji održava temperaturu prilikom transporta i niže od minus 80 stupnjeva.

Mi smo za svoje potrebe više puta koristili njihove usluge. Vjerojatno postoje i još neke tvrtke specijalizirane za takve poslove - pojašnjava Ivo Bartulović.

Bartulović kaže da Centaurus u takvim škrinjama čuva filete jadranske tune tako da ih najprije smrzavaju na minus 80 stupnjeva te ih nakon brzog smrzavanja čuvaju u škrinjama na temperaturi od minus 60 Celzijevih stupnjeva.

Tako smrznuta tuna ima rok trajanja nekoliko godina. A kada je iz te škrinje izvadimo i držimo u škrinjama na temperaturi od minus 20 Celzijevih stupnjeva, onda joj je rok trajanja 14 dana.

Prema Bartulovićevu mišljenju, treba osigurati mjesto za skladištenje u kojem se postave škrinje, a daljnji proces je u rukama stručnjaka koji vrše cijepljenja.

Koliko je poznato, Zavod za javno zdravstvo ima posebne frižidere u kojima drži cjepiva na točno određenim temperaturama, a neka cjepiva o kojima se piše ovih dana koja su u završnoj fazi nije potrebno držati na tolikim temperaturama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53