ZIJEV RIBE

Pomor ribe u Slavoniji: Zbog poplava rijeke bez kisika

Ribočuvarima nedostaju strojevi za uvođenje kisika u vodu. Lanjske poplave odnijele su 4 tone ribe
Vukovar, 150610.Ribocuvare uznemirila situacija rijeke Vuke na potezu od Nustra do Vukovara, Vuka ostala bez kisika, riba "u zijevu".U noci na utorak, oko 1,30 sati, ribocuvari su zamijetili uginuce bijele ribe na rijeci Vuki, izmedju Vukovara i Bogdanovaca. Prve procjene govore o 100 do 150 kilograma uginule ribe babuske, stuke i vretenastog sarana, inace ugrozene i stoga zakonom zasticene vrste u Hrvatskoj. Na fotografiji uginuli vretenasti saran.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

VUKOVAR –Tzv. zijev ribe zabrinuo je vukovarske ribočuvare koji protekla tri dana, zbog visokog vodostaja rijeke, motre situaciju Vuke na potezu od Nuštra do ušća u Dunav u samom središtu Vukovara.

U noći na utorak, oko 1,30 sati, ribočuvari su zamijetili uginuće bijele ribe na rijeci Vuki, između Vukovara i Bogdanovaca.

Prve procjene govore o 100 do 150 kilograma uginule ribe babuške , štuke i vretenastog šarana , inače ugrožene i stoga zakonom zaštićene vrste u Hrvatskoj.

- Riba se digla na površinu, ima i uginuća. Uočili smo i da je rijeka promijenila boju, voda je tamna, pa osim na nedostatak kisika sumnjano i na zagađenje - rekao je Davor Deliomerović, stručni voditelj ribolovnog područja u Zajednici športsko-ribolovnih udruga Vukovar.

Deliomerović pojašnjava kako je manjak kisika u vodi posljedica visokog vodostaja, ali i truljenja organske mase, koju je voda 'povukla' s popljavljenih oranica, zbog čega se stvara amonijak koji 'krade' kisik.

Osim uginule ribe na površini Vuke, veća riba, ali i barske kornjače , u nedostatku kisika skupljaju se na površini vode, uz obalu.

- Stanje je alarmantno, bojimo se većeg pomora ribe - kaže Deliomerović, podsjećajući kako je nakon poplava 2006. godine u Vuki uginulo oko 2 tone ribe, dok je 2009. situacija bila još gora jer je došlo do uginuća više od 4 tone ribe u rijeci Vuki i Bobotskom kanalu.

- Situaciju bismo mogli spasiti kad bismo imali 10-ak aeratora, ali ti su uređaji za uvođenje kisika u vodu za nas preskupi – zaključuju zabrinuti ribočuvari.

Ribočuvarska služba apelirala je i na seljake, koji sada pojačano tretiraju usjeve, da prskalice od kemikalija ne ispiru u rijeci.

Deliomerović kaže da problema imaju i sa stočarima u selima u okolici Vukovara koji fekalije s farmi puštaju u Vuku pa se, zbog ranijh slučajeva, vode i sudski postupci.

Upozoreni su i krivolovci, na koje će ribočuvari posebno obratiti pozornost, jer je riba 'u zijevu' lako uhvatljiva. Također, građanima je poručeno da ribu iz Vuke ne uzimaju dok ne stignu rezultati u utorak uzetih i na analizu poslanih uzoraka vode iz Vuke.

O situaciji su izvještene i sve nadležne inspekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:53