PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA

POMOR U PARKU PRIRODE LONJSKO POLJE Nepoznati počinitelj postavio otrovne mamce i otrovao 11 čagljeva i 9 zaštićenih jastrebova škanjaca

 
Ilustracija, otrovani škanjci
 Nenad Haleus / Arhiva Cropix

Veliki ekološki incident zabilježen je 18. siječnja u Parku prirode Lonjsko polje. Kako je potvrdio ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Ivor Stanivuković, dogodio se pomor 11 čagljeva i 9 škanjaca na zaštićenom području Parka prirode. Za pomor je kriv nepoznati počinitelj, koji je postavio otrovani mamac za čagljeve, a devet zaštićenih jastrebova škanjaca kolateralna su žrtva trovača.

Tko je počinitelj, teško je otkriti, kažu nam u Parku prirode Lonjsko polje. Naime, u Lonjskom polju nalazi se veliki broj naselja s oko 4.000 stanovnika, koji se bave poljoprivredom. Vlasnici stoke na slobodnoj ispaši imaju veliki broj grla stoke, koja je pak nerijetko žrtva napada čagljeva. Stanovnici ponekad sami nastoje zaštititi svoje usjeve ili domaće životinje. To je, pretpostavlja se, i sada slučaj. Nepoznati počinitelj pokušao se na neprimjeren način zaštititi od najezde čagljeva.

Incident su prijavili djelatnici Hrvatskih šuma koji su pronašli uginule životinje, a uprava Javne ustanove Park prirode je žurno reagirala dojavom MUP-u, veterinarskoj inspekciji i inspekciji zaštite prirode, čiji su predstavnici, zajedno s djelatnicima čuvarske službe Parka prirode izašli na teren i uzeli uzorke. Tom je prilikom ustanovljeno kako je kao mamac za čagljeve poslužio otrovani leš teleta.

Sumnja se na jedan od jakih otrova brzog djelovanja jer su lešine pronađene u krugu od samo stotinjak metara. Incident se dogodio nedaleko sela Košutarica na novljanskom području. Nakon očevida, lešine strogo zaštićenih ptica jastrebova škanjaca otpremljene su u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta gdje je ustanovljeno da je riječ o trovanju. Za dan-dva, kada iz Zagreba stigne toksikološki nalaz, bit će poznato i o kojem se otrovu radi.

Park prirode Lonjsko polje, na površini od 50.650 hektara, predstavlja najveće zaštićeno poplavno područje, ne samo u Hrvatskoj, već i cijelom Dunavskom slijevu. U parku prirode je bogat životinjski i biljni svijet, ovdje je veliko mrjestilište riba, ovdje je prebrojano oko 240 vrsta ptica, od kojih se 134 vrste u Lonjskom polju i gnijezde.

Prema mišljenju stručnjaka usmrćivanje trovanjem devet zaštićenih ptica jastreba škanjaca osjetno će utjecati na njihovu ukupnu populaciju. Zbog toga su podnijete i kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja, a istraga se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:27