MILIJUNSKI ŠVERC CIGARETA

Pomorci u zatvoru su dobro, ali im ne daju novac za potrepštine

Dvojicu hrvatskih pomoraca, koji su zbog sumnje u umiješanost u krijumčarenje cigareta od 5. srpnja pritvoreni u istražnom zatvoru Santa Maria u Cadizu u Španjolskoj, u srijedu je posjetila predstavnica veleposlanstva RH u toj zemlji kao ovlaštena osoba Ministarstva vanjskih poslova.

Potvrdio nam je to Romano Perić, koordinator ITF-a za Hrvatsku (Međunarodne federacija sindikata pomoraca, op. a.), koji ističe da nije još dobio detaljne informacije, ali da će predstavnica veleposlanstva uskoro MVP-u predati izvještaj, pa će se znati više detalja o tom slučaju.

- Javljeno mi je samo da su dobro, koliko se može biti dobro u zatvoru, da nemaju prigovora na tretman u zatvoru i da odvjetnici rade na njihovom slučaju. Pomorci su dali detaljni izvještaj koji će biti predočen Ministarstvu - rekao je Perić, koji je u svakodnevnom kontaktu i s obiteljima pomoraca.

- Dobro su, jedino ima nekoliko problema. Naime, dok su pomorci u istražnom postupku, ne mogu doći do novca za dodatne potrepštine u zatvoru, iako se kompanija ponudila uplatiti im. Ali, to se još ne odobrava - kaže Perić.

Hrvatski pomorci, Dubrovčanin i Riječanin, radili su na tegljaču koji je teglio brod kontejneraš prema luci Huelva, kada ih je presrela policija i carina. Na kontejnerašu je pronađeno 6 kontejnera s cigaretama čija se vrijednost procjenjuje na 12 milijuna eura. U pritvoru je završila kompletna posada remorkera, uz dva Hrvata i tri Talijana te jedan Rumunj, iako na njihovom brodu nije bilo inkriminirane robe. Hrvatski pomorci su, inače, radili kao časnik palube i kormilar, što su funkcije na dnu zapovjednog ranga.

Sindikat pomoraca Hrvatske ovaj događaj smatra još jednim slučajem kriminalizacije hrvatskih pomoraca koji, na žalost, postaju sve češći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 01:44