STROGA PRAVILA

Pomorcima s LNG terminala uvedeno obvezno cijepljenje: ‘U protivnom im ne garantiramo zaposlenje‘

Odluka je to norveške tvrtke Golar putem koje se zapošljavaju pomorci na LNG terminalu
LNG Croatia
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Pomorci na brodu LNG Croatia, plovećoj jedinici za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU) LNG terminala u Omišlju morat će se cijepiti ukoliko žele nastaviti raditi na terminalu, piše Novi list.

Odluka je to norveške tvrtke Golar putem koje se zapošljavaju pomorci na LNG terminalu. Informaciju je potvrdio direktor tvrtke LNG Hrvatska Hrvoje Krhen.

- Iz tvrtke Golar smo dobili informaciju da svi pomorci koje ukrcavaju na brodove moraju biti cijepljeni. Prvom dozom cjepiva najkasnije do 1. studenoga ove godine, a drugom najkasnije do 1. siječnja iduće godine. U protivnom, kompanija im više neće garantirati zaposlenje, rekao je Krhen, kazavši da je i dosad praksa na LNG terminalu, po pitanju zaštite od zaraze COVID-19, bila striktna, rekao je Krhen za Novi list.

Od obaveze cijepljenja bit će izuzeti jedino pomorci koji su preboljeli covid u zadnjih šest mjeseci i imaju valjanu potvrdu o preboljenju.

- Ni dosad na terminal, pa tako ni na brod, nije mogao ući nitko tko nema covid-potvrdu. Dakle, i pomorci su morali, prilikom svakog ukrcaja, imati potvrdu da su cijepljeni ili negativan covid-test ili potvrdu da su preboljeli covid-19. Ovo je ozbiljan posao u kojemu ne možemo riskirati da se posada zarazi te da u pitanje dođe opskrba tržišta prirodnim plinom, kaže Krhen.

Dosad je cijepljen veći dio posade, a iz tvrtke vjeruju da će se sad i ostatak cijepiti. Na FSRU brodu rade isključivo hrvatski pomorci, sukladno ugovoru o sufinanciranju projekta iz fondova Europske unije.

Obvezu cijepljenja kod pomoraca, bez koje nije moguć ukrcaj na brod, uvodi sve više kompanija.

- Dosad je već nekoliko velikih kompanija, poput Stene i Hoegh LNG-a, uvelo obvezu cijepljenja za sve svoje pomorce. Moram istaknuti da je većina pomoraca obvezu cijepljenja prihvatila, a dobar dio ih je već cijepljen. Primjerice, od 200 pomoraca, koliko ih zapošljavamo na brodovima Hoegh LNG-a, samo je jedan odbio cijepljenje, rekao je predsjednik Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju (CROSMA) pomoraca Mario Zorović.

Prema podacima CROSMA-e, od oko 17 tisuća hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, od kojih čak 77 posto čine časnici na brodovima, protiv COVID-19 cijepljeno je njih tek nešto više od 50 posto, no u Udruzi očekuju da će ta brojka značajno narasti sad kad su kompanije počele uvoditi obavezno cijepljenje kao uvjet za dobivanje ili zadržavanje radnog mjesta.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Neven Melvan, ističe da uvođenje obaveze cijepljenja ne bi smjelo biti u domeni odlučivanja brodarskih tvrtki, već bi se o tome trebalo odlučivati na razini Svjetske pomorske organizacije (IMO).

- Sindikat pomoraca Hrvatske i ITF (Međunarodna federacija transportnih radnika) već duže vrijeme promoviraju i podržavaju cijepljenje pomoraca. Smatramo, međutim, da o tome ne bi smjele odlučivati samo i isključivo brodarske tvrtke, već u prvom redu IMO i države iz kojih pomorci dolaze. Smatram da će cjepivo protiv COVID-19 postati obavezno u knjižici cijepljenja pomoraca, ali se to ne bi trebalo događati na ovakav način, rekao je Melvan za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:25