INTERVJU

Pompeo: ‘Naši avioni su fantastični! Kina? Imajte otvorene oči kad poslujete s Partijom...‘

Pompeo je tijekom posjeta Hrvatskoj dao ekskluzivni intervju za Dnevnik N1 televizije
 Darko Bandic/POOL/AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo u posjetu je Hrvatskoj. U Dubrovniku se danas sastao s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. Održali su zajedničku tiskovnu konferenciju nakon sastanka u hotelu Excelsior u Dubrovniku, a Pompeo se sastao i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Pompeo je kasnije dao ekskluzivni intervju za Dnevnik N1 televizije. Govorio je o odnosima dvije zemlje, kupnji vojnih zrakoplova F16, Pelješkom mostu i odnosu prema Kini, te o pitanju sigurnosti u svijetu.

Podsjetimo, Pompeo je najviši dužnosnik američke vlade u mandatu Donalda Trumpa koji je posjetio Hrvatsku.

Nakon današnje vijesti o tome da je američki predsjednik Donald Trump pozitivan na koronavirus, Pompeo je rekao da se Trump dobro osjeća.

- Dobro. Molimo se za njihov oporavak ali čujem da je dobro, rekao je.

Na pitanje hoće li zaraza predsjednika utjecati na izbore 3. studenog, američki državni tajnik kaže:

- Američki narod ima očit izbor i zna što treba učiniti.

Odgovorio je i na pitanje zašto je američkoj administraciji toliko trebalo da dođe u Hrvatsku.

- U fokus vraćamo ovaj dio svijeta na način koji je prošla administracija to odbijala. Hrvatski narod nam je posebno dobar partner. Nadam se da ćemo nastaviti gospodarsku suradnju. Nastavit ćemo s ulaganjima, dobre stvari će se događati između hrvatskog i američkog naroda.

Pompeo se osvrnuo i na situaciju u kojoj u Hrvatskoj Pelješki most grade kineske tvrtke, a ne američke.

- To je suverena odluka donesena ovdje. Imamo konzistentan stav o tome kako tretirati Kinu. Ako je njihovo poslovanje dobro i transparentno... Moramo shvatiti rizik. Ne znam detalje ovog posla, ali riječ je o tvrtkama u državnom vlasništvu. Želim da sve zemlje otvore oči kad se upuštaju u poslovanje s kineskom Komunističkom partijom. Njihove predatorne aktivnosti prečesto ne idu na ruku zemlji u kojoj su aktivni, rekao je Pompeo.

Govorio je i o odnosu s Vatikanom.

- Sastao sam se s papom Franjom prije godinu dana. Imali smo sjajne razgovore. Postoje važne stvari, a Sveta stolica ima moralnu težinu. To se odnosi i na kršenja ljudskih prava u Kini, želim ih pozvati da se pozabave time. Katolička crkva je ljubitelj mira kao i SAD...

Kada je riječ o nabavi vojnih zrakoplova u Hrvatskoj, Pompeo kaže:

- Uvijek mislim da je američki proizvod fantastičan. Želimo da naša ponuda bude primamljiva, ali odluka je na Hrvatskoj.

Govorio je i o energetici te Nuklearnoj elektrani Krško, koju je izgradila američka tvrtka General Electrics.

- To je važna tema. Želimo da Balkan, južna i istočna Europa imaju izbor u pogledu energetike i ne ovise samo o ruskom plinu ili drugim zlonamjernim akterima. Uzbuđeni smo zbog LNG terminala na Krku. Smanjit ćemo europsku ovisnost o ruskom plinu .

Na kraju se osvrnuo i na Hrvatsku i 5G tehnologiju.

- Očekujem da će Hrvatska donijeti dobru odluku. Svi žele da njegovi podaci budu sigurni. Znam da ne žele da podaci završe u sustavu koji je u rukama Komunističke partije Kine. Nikad nije dobro za privatnost i zaštitu bilo koje države kada ima posla s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:40