SPEKTAKL NA NEBU

Pomrčina Sunca očekuje se danas oko podneva, nakon punih sedam godina bit će vidljiva iz Hrvatske

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera

Pomrčina Sunca 2015. godine

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Djelomična pomrčina Sunca, kada će Mjesec svojom površinom, gledano iz Hrvatske, baciti sjenu i u maksimumu pomrčine pokriti oko jedne trećine Sunca, dogodit će danas oko podneva, a trajat će 2 sata i 3 minute.

Hrvatski astronomski savez izvijestio je kako će spektakl na nebu početi u 11,20 sati, maksimum će dosegnuti u 12,21, a završit će u 13,24 sati.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka.

U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca.

Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. iako se jedna dogodila i 2021. godine s nekoliko posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva.

Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine, ali će isto biti jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila se 1961., a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca, a da jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje.

U više hrvatskih gradova astronomska društva i udruge organiziraju promatranje pomrčine Sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2022 08:15