MIRO BULJ TVRDI

‘Ponašanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji više je nego skandalozno‘

Miro Bulj Biščeviću predbacuje da Žigmanova kritizira, „maltretira i sotonizira“ zato što se „ne uvlači Vučiću, šegrtu četnika Šešelja“

Miro Bulj 

 Damjan Tadic/Cropix

Zastupnik Miro Bulj (Most) nazvao je u srijedu ponašanje hrvatskog veleposlanika u Srbiji „više nego skandaloznim“, a oštre kritike na račun Hidajeta Biščevića izrekao je i zastupnik Hrvatskih suverenista (HS) Marijan Pavliček.

„Skandalozno je ponašanje veleposlanika Biščevića, više nego skandalozno“, izjavio je Bulj u saborskom govoru na slobodnu temu, te ustvrdio kako Biščević „maltretira hrvatske političke predstavnike, očito po nalogu šefa diplomacije i premijera“.

Pavliček pak veleposlanika proziva da „u zadnjih nekoliko tjedana radi na daljnjem mrvljenju hrvatskog nacionalnog korpusa“, bavi se napadima na aktualne predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, prvenstveno na Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV).

„Maltretira“ čovjeka koji se usprotivio režimu Aleksandra Vučića, dodaje Bulj koji proziva hrvatsku vlast da je Hrvate u Vojvodini, odnosno Srbiji, „ostavila same“, pa nemaju ni jednog predstavnika u Skupštini Srbije za koju se u nedjelju održavaju izbori.

Mostov zastupnik Biščeviću predbacuje da Žigmanova kritizira, „maltretira i sotonizira“ zato što se „ne uvlači Vučiću, šegrtu četnika Šešelja“, što se za izlazak na izbore ujedinio sa strankama iz Vojvodine.

„Bit će da je trebao koalirati sa Vučićevom strankom, biti u četničkom pokretu, pa bi mu bio prihvatljiviji“, izjavio je Bulj koji, kao i Pavliček, naglašava da za razliku od Hrvata u Srbiji, srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj ima tri zajamčena mjesta u Saboru, zajamčenih 40-ak načelnika i gradonačelnika, 10-ak dožupana.

U Srbiji broj Hrvata prepolovljen unatrag 30 godina

U Srbiji je danas oko 58 tisuća Hrvata, broj im se prepolovio unatrag 30 godina, u državi gdje nije bilo rata i gdje su Hrvati dizali oružanu pobunu, navodi Pavliček.

„I danas su Hrvati u Srbiji, ne građani drugog, nego zadnjeg reda“, kaže zastupnik HS-a te potkrepljuje slučajem iz Vojvodine gdje su, tvrdi, prije tri tjedna svi ravnatelji osnovnih škola na hrvatskom jeziku bili "pozvani na informativne razgovore u policiju zbog diskriminacije djece", jer su djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku dobila besplatne udžbenike, ne i djeca koja pohađaju na srpskom.

Hrvatska diplomacija na ovo nije reagirala, kaže Pavliček koji proziva tu diplomaciju da je „sukriva“ za loš položaj Hrvata u Vojvodini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 12:00