HOĆE LI UZETI IME?

Poništene su odluke kojima je Juričanu oduzeto pravo da se zove Milan Bandić

Juričan je otkrio da je pravni proces koštao više od 60.000 kuna u obliku odvjetničkih i sudskih troškova na trošak javnog proračuna
Dario Juričan
 Ranko Suvar/CROPIX

Aktivist Dario Juričan objavio je u petak da je Ministarstvo uprave i pravosuđa ispoštovalo presudu Visokog upravnog suda i poništilo odluku kojom mu je oduzeto pravo da se zove po pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

''Dobro jutro, ovdje Milan'', napisao je Juričan na Facebooku dodajući kako još nije odlučio hoće li sad zaista i uzeti ime nedavno preminulog zagrebačkog gradonačelnika.

Juričan je dodao da je pravni proces koštao više od 60.000 kuna u obliku odvjetničkih i sudskih troškova na trošak javnog proračuna. Prozvao je i ministra uprave i pravosuđa Ivana Malenicu da ruši ugled struci jer je ''pao na ovom slučaju, iako mu je upravo 'Izvršenje upravno-sudskih odluka u hrvatskom poredbenom pravu' bio naslov doktorske disertacije''.

Aktivist je poručio Malenici da ''zbog sveukupne neozbiljnosti i beskičmenjaštva taj Bandićev potrčko mora otići'' te da će idući tjedan obavijesti javnost o daljnjim koracima.

Ministarstvo uprave i pravosuđa poslalo je prošli tjedan dopis Uredu za opću upravu Grada Zagreba i vratilo mu spis predmeta vezan uz promjenu imena Darija Juričana u Milan Bandić. Ministarstvo je postupilo prema presudi Visokog upravnog suda od 23. rujna ove godine kojom je postalo valjano rješenje Grada Zagreba prema kojemu se Juričan može zvati Milan Bandić.

Riječ je o redovnoj proceduri u kojoj je ministarstvo odluku proslijedilo prvostupanjskom tijelu, odnosno Gradu Zagrebu. Prema proceduri, Grad Zagreb je taj koji sad mora rješenje o promjeni imena poslati matičnom uredu, što Juričan ne može napraviti.

Proces promjene imena Juričan je pokrenuo još 2019. godine kako bi kao "Milan Bandić" krenuo u predsjedničke izbore. No Središnji ured za gradsku upravu tad je donio rješenje da je tadašnji gradonačelnik Bandić stranka u postupku promjene imena koja mora dopustiti promjenu, na temelju čega je ministarstvo poništilo promjenu.

Juričan se žalio Upravnom sudu koji je odlučio da Bandić nije stranka u postupku i da je ministarstvo donijelo neobrazloženo i nezakonito rješenje. Juričan je tad izradio novu osobnu iskaznicu na ime Milan Bandić koja je bila poništena nakon rješenja Ministarstva uprave i pravosuđa i Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 20:51